FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

WASHINGTON

Hrvatska židovska zajednica ima dobre odnose s institucijama vlasti u Hrvatskoj, objavio je u srijedu američki State Department u izvješću o antisemitizmu u svijetu. "Hrvatska židovska zajednica ima približno dvije tisuće članova i imala je općenito dobre odnose s policijom i drugim institucijama vlasti", objavio je State Department u dijelu izvješća posvećenom Hrvatskoj, koji se sastoji od četiri rečenice. State Department je u svom prvom godišnjem izvješću o globalnom antisemitizmu istaknuo kako je antisemitizam ponovno u porastu u Europi i da su za najveći dio incidenata protiv Židova u zapadnoj Europi odgovorne skupine krajnje desnice i nezadovoljna mladež sve veće muslimanske zajednice, a u istočnoj Europi skinheadsi i pripadnici rubnih radikalnih političkih skupina. Izvješće se odnosi na razdoblje od srpnja 2003. do prosinca 2004. U izvješću se navodi negativan incident u Hrvatskoj u kojem je u lipnju općinski vijećnik u Dubrovniku izjavio: "Birajući između Srba i Židova, Židovi su ipak veće zlo". State Department navodi da su lokalne vlasti i hrvatska Vlada osudili izjavu, ali i da lokalni ogranak vladajuće stranke nije poduzeo stegovne mjere protiv svog člana. U izvješću se navodi da Hrvatska kao promatrač sudjeluje u neformalnoj međunarodnoj Radnoj skupini za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta (ITF) koja okuplja 20 zemalja i čija je zadaća da jača znanje mladih o holokaustu kao snažnom lijeku protiv antisemitizma.

PODGORICA

Talijanski vrhovni sud odlučio je da crnogorski premijer Milo Đukanović nema pravo na imunitet kakav imaju čelnici neovisnih država, objavili su u srijedu navečer podgorički mediji, pozivajući se na pisanje rimske Repubblice i novinske agencije ANSA. Tužilaštva u Bariju i Napulju, naime, vode istragu protiv Đukanovića zbog, kako je navedeno, "optužbi da je umiješan u šverc cigaretama i pranje novca". "Crnogorski premijer nema pravo na imunitet koji prema međunarodnom zakonu imaju svi čelnici neovisnih država, premijeri i ministri vanjskih poslova. Tu odluku je donio talijanski vrhovni sud", piše talijanski dnevnik Repubblica, a prenose mediji u Podgorici. Navodi se da je odluka donijeta na temelju analize talijanskog ministarstva vanjskih poslova i proučavanja ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore. Đukanovićev odvjetnik izjavio je u srijedu da još uvijek nije dobio nikakvu odluku talijanskog suda.

WASHINGTON

Američki State Department nije u srijedu želio potvrditi informacije iz medija prema kojima Sjedinjene Države razmatraju nove sankcije protiv Sirije. Naime, New York Times je ranije objavio da američka administracija razmatra nametanje novih sankcija Siriji kako bi je potaknula da se obračuna s Iračanima u Siriji koji pružaju financijsku i logističku potporu pobunjenicima u Iraku. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli je izjavio da prema zakonu o američkim sankcijama protiv Sirije "uvijek postoji mogućnost da se sankcije protiv Damaska pojačaju", ali i dodao da "zasad na tom polju nema ničeg novog". Ereli je potvrdio da Washington i dalje očekuje da Sirija odlučno djeluje protiv podrške iračkoj pobuni, što je pitanje koje je bilo u središtu posjeta zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea Damasku 2. prosinca. Sirija je godinama izložena raznim gospodarskim sankcijama Sjedinjenih Država koje ju optužuju da podržava terorizam, a početkom 2004. Bijela Kuća je pojačala sankcije.

MIAMI

Američka vojska je zatražila otvaranje istrage o tvrdnjama FBI-a, američke savezne policije, o mučenjima zatvorenika u vojnoj bazi Guantanamo, rekao je u srijedu jedan od glasnogovornika američke vojske. "Zapovjedništvo želi utvrditi istinu u vezi tih tvrdnji i uzeti će u obzir preporuke jednog neovisnog istražitelja", rekao je brigadir David McWilliams, glasnogovornik južnog američkog zapovjedništva (Southcom) na Floridi. Pokretanje istrage će uslijediti nakon što je najveća američka organizacija za zaštitu ljudskih prava, Američka unija za civilne slobode (ACLU), objavila dokumente FBI-a u kojima savezni agenti svojim nadređenima opisuju zlostavljanja kojima su svjedočili u Guantanamu. U Guantanamu na Kubi nalazi se oko 550 stranih zatvorenika osumnjičenih za veze s terorističkom mrežom al-Qaidom i bivšim talibanskim režimom u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙