FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorene Olimpijske igre gluhih

MELBOURNE, 6. siječnja 2005. (Hina) - Uz veliki vatromet i koncertpoznatih australskih pjevača, te uz nazočnost australskog premijeraJohna Howarda, u Melbourneu su svečano otvorene Olimpijske igre gluhihna kojima će se do 16. siječnja natjecati više od 3500 sportaša iz 98država, a među njima i hrvatski rukometaši, strijelci i hrvači.
MELBOURNE, 6. siječnja 2005. (Hina) - Uz veliki vatromet i koncert poznatih australskih pjevača, te uz nazočnost australskog premijera Johna Howarda, u Melbourneu su svečano otvorene Olimpijske igre gluhih na kojima će se do 16. siječnja natjecati više od 3500 sportaša iz 98 država, a među njima i hrvatski rukometaši, strijelci i hrvači.

Stadion Olympic Park, na kojemu je 1956. bilo otvorenje "pravih" Olimpijskih igara, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Više od 15.000 gleatelja oduševljeno je pozravilo 98 reprezetancija, a posebno izlazak 32-člane hrvatske olimpijske reprezentacije, na čijem je čelu zastavu nosio rukometaš iz Karlovca Dean Šagovac, najbolji vratar sa prošlih Igara u Rimu kada su naši rukometaši osvojili zlato. Svi se slažu da od 1924. godine, otkada se održavaju Igre gluhih, nije bilo atraktivnije ceremonije otvaranja, dok je olimpijski plamen upalilo 98 šefova reprezentacija, među njima i predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Marijo Lušić, jedini od njih koji je na Igrama prijavljen i kao sportaš. Lušić je pivot početne postave rukometne reprezentacije, u kojoj lijevo krilo igra njegov 15-godišnji sin Oliver.

Olimpijske igre gluhih u Melbourneu bit će najveće dosad, a po prvi puta se održavaju pod izravnim pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je sa 130.000 USD i sa brojnim savjetnicima pomogao organizaciji. Sportaši sa svih kontinetata natjecat će se u atletici, badmintonu, biciklizmu, kuglanju, hrvanju, košarci, nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, orijentacijskom trčanju, plivanju, rukometu, stolnom tenisu, streljaštvu, tenisu i vaterpolu.

Od hrvatskih sportaša prvi će na borilišta strijelci Zvonimir Vitić i Milan Lugarić, koji danas imaju gađaje zračnim pištoljem 10 metara zračni pištolj. Hrvač Anto Zečević danas ima službeno vaganje i ždrijeb, a rukometaši zadnji trening pred utakmicu sa Amerikancima 7. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙