FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U isčekivanju početka Olimpijskih igara gluhih

MELBOURNE, 4. siječnja 2005. (Hina) - Tri dana prije službenogapočetka natjecanja na 20. Olimpijskim igrama gluhih hrvatskareprezentacija gluhih posve se aklimatizirala na uvjete u Melbourneu.
MELBOURNE, 4. siječnja 2005. (Hina) - Tri dana prije službenoga početka natjecanja na 20. Olimpijskim igrama gluhih hrvatska reprezentacija gluhih posve se aklimatizirala na uvjete u Melbourneu.

Rukometaši i hrvač Anto Zečević već su obavili prve treninge, no ne i strijelci Zvonimir Vitić i Milan Lugarić, čiji su zračni pištolji već tri dana kod stroge australske carine koja zahtijeva doista "brdo papira" kod unosa bilo kakvog oružja u zemlju.

Rukometaši su i u službenom biltenu Deaflympicsa proglašeni za prve favorite, no pred momcima izbornika Vojislava Bjegovića je teška zadaća u obrani zlata sa prošlih Igara u Rimu. Zbog još uvijek nedovoljne prilagodbe nakon skoro 30-satnog puta u početnim minutama prvoga treninga u Melbourne Sports i Aquautic centru, inače najvećem multisportskom objektu na Južnoj hemisferi, ozlijedili su se Damir Lončarić, Boris Gramnjak i Ivan Pajić. Jednom od najboljih igrača Lončariću napuknuo je mišić u listu desne noge i prve prognoze su bile da neće igrati barem desetak dana. No, olimpijska reprezentacija gluhih ima sreću što ima Marinka Smolčića, zasigurno jednog od najboljih fizioterapeuta u Hrvatskoj, kojeg su u Melbourneu došli gledati na djelu i neki od australskih fizioterapeuta. Svojom osebujnom tehnikom "namještanja" ozlijeđenih mišića, tetiva, ligamenata i tkiva Smolčić je i s Lončarićem učinio čudo, pa će standardni srednji branič gotovo sigurno nastupiti već na prvoj utakmici protiv Amerikanaca 7. siječnja.

Aklimatizaciji rukometaša je pomogla i utakmica sa reprezentacijom države Victoria, u kojoj su igrali i bivši igrači sa prostora bivše Jugoslavije, poput Velibora Vujaklije, koji je nekad igrao za Karlovačku pivovaru, a koji će i suditi na turniru Deaflympicsa. Unatoč početnim problemima i gubitku prvog poluvremena (12:9) reprezetacija gluhih je nakraju slavila sa 35:31, a za to najveće zasluge idu lijevom braniču Mario Bašiću, inače igraču drugoligaša Krilnika iz Splita.

Rukometaši nakon Amerikanaca igraju još u skupini sa Tajvanom, Njemačkom i Danskom, dok će se ždrijeb za hrvača grčko-rimskim stilom Zečevića u kategoriji do 66 kilograma znati u srijedu.

U Melbourne već polako stižu sportaši, a neki su poput 150 Ukrajinaca u Australiji već mjesec dana zahvaljujući financijskom poticaju svoje vlade u visini od četiri milijuna dolara.

Očekuje se da će na Igrama u Melbourneu, prema najnovijim podacima biti ukupno 3700 sportaša iz 98 zemalja, dok je australska Vlada u Igre uložila više od 10 milijuna australskih dolara.

Olimpijska reprezentacija gluhih oduševljena je dočekom od strane australskih Hrvata, od kojih su nei pokušali sa zastavama ući čak i na trening, što organizatori ne dopuštaju iz sigurnosnih razloga. Rukometaši posebno navode činjenicu da su tek u dalekoj Australiji dočekali da ih mediji tretiraju kao prave sportaše, a nekolicina rukometaša, koji imaju i po sedam medalja sa velikih natjecanja, ovdje je imala prvi razgovor za radio - australsku postaju SBS. Unatoč predrasudama, mnogi od hrvatskih gluhih olimpijaca čuju sa posebnim aparatom, te sasvim pristojno i artikulirano govore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙