FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Polemike u povodu napada na Berlusconija

RIM, 4. siječnja 2005. (Hina/AR) - Već užarene polemike oko napadana premijera Silvija Berlusconija i puštanja iz pritvora njegovanapadača Roberta Dal Bosca (28), dodatno je razbuktao talijanskipjesnik Mario Luzi, kojeg je prošle godine predsjednik republike CarloAzeglio Ciampi proglasio doživotnim senatorom.
RIM, 4. siječnja 2005. (Hina/AR) - Već užarene polemike oko napada na premijera Silvija Berlusconija i puštanja iz pritvora njegova napadača Roberta Dal Bosca (28), dodatno je razbuktao talijanski pjesnik Mario Luzi, kojeg je prošle godine predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi proglasio doživotnim senatorom.

Mario Luzi, rođen 1914. u Firenzi, komentirajući napad stalkom za fotoaparat na premijera Berlusconija, koji je zatim viđen i slikan s flasterom iza desnoga uha gdje je bio pogođen tronošcem, rekao je da ga podsjeća "na Mussolinija koji si je stavio flaster na nos" kada ga je 4. siječnja 1925. ranio irski turist Violet Gibson.

Luzi je u razgovoru za list "Messaggero" kazao da se Berlusconi "ponaša kao Mussolini kada provocira" i kako se prije ili poslije takvo što (napad) moglo i očekivati. "Sam je to tražio", a osim toga "tronožac nije oružje", rekao je Luzi.

Roberto Dal Bosco koji je kao turist iz Mantove došao u Rim provesti Novu godinu vidio je na Silvestrovo navečer premijera Berlusconija u šetnji Trgom Navona i bacio je na njega fotografski stalak. Odmah je uhićen, ali je poslije manje od dva dana pušten iz pritvora s obvezom da ne smije napuštati svoje prebivalište pokraj Mantove, da mora dva puta dnevno odlaziti u vojarnu karabinjera i potpisivati se u registar. Takvu odluku donijela je rimska istražna sutkinja Maria Callari.

Političari koalicije vladina desnog centra, nezadovoljni takvom odlukom, zatražili su intervenciju inspektora prema Mariji Callari. Oni su napali ljevicu da je svojim neprijateljskim držanjem prema premijeru izazvala i fizički napad mladića iz Mantove. Luzijeve riječi još su više razjarile političare desnoga centra, koji sada traže od Ciampija da pjesniku iz Firenze ukine doživotnu senatorsku titulu jer se usudio Berlusconija izjednačavati s Mussolinijem.

Zastupnici stranaka desnog centra najavili su da će sljedećeg tjedna u parlamentu predložiti usvajanje zakona po kojem bi se napadača na premijera kažnjavalo doživotnim zatvorom. Po sadašnjem zakonu Dal Bosco bi mogao dobiti najviše sedam godina zatvora i to samo ako bi se ocijenilo da je napad bio usmjeren na premijera kao državnog predstavnika, a ne na osobu.

U međuvremenu Dal Bosco je postao pravi junak za simpatizere ljevice, pa mu se nude besplatni odvjetnički savjeti i besplatna obrana, zatim razna zaposlenja, te je na mnogim stranicama interneta događaj bacanja stalka na premijera postao predmetom komentara, ironičnih dosjetki, viceva, uglavnom zabave, iz čega se vidi da jednom dijelu Italije Berlusconi nije uopće drag i simpatičan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙