FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciampi za ukidanje embarga Kini

RIM, 6. prosinca 2004. (Hina/AR) - Italija se zalaže za ukidanjeembarga Kini koji joj je uvela Europska unija nakon događaja na TrguTiananmen 1989., rekao je u ponedjeljak talijanski predsjednik CarloAzeglio Ciampi koji se nalazi u službenom posjetu Kini.
RIM, 6. prosinca 2004. (Hina/AR) - Italija se zalaže za ukidanje embarga Kini koji joj je uvela Europska unija nakon događaja na Trgu Tiananmen 1989., rekao je u ponedjeljak talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi koji se nalazi u službenom posjetu Kini.

Ciampi, koji će boraviti u Kini do četvrtka, u pratnji novog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, sastao se s predsjednikom NR Kine, Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom, te im, kako prenose talijanske agencije, potvrdio talijansku potporu za ukidanje embarga koji je uvela EU.

"Potvrdio sam predsjedniku Hu Jintau da Italija dobronamjerno gleda na ukidanje embarga na oružje i djeluje na tome", rekao je Ciampi nakon razgovora s kineskim predsjednikom. Ciampi je dodao kako je Italija oduvijek podupirala strateško partnerstvo između EU i Kine.

U središtu razgovora talijanskih dužnosnika s kineskim kolegama bila je i reforma Vijeća sigurnosti UN-a.

U zamjenu za talijansko držanje glede embarga, Kina će poduprijeti Italiju u njezinim prijedlozima za reformom UN-a, prenose talijanske agencije.

Rim traži da u budućem sastavu Vijeća sigurnosti UN-a ne bude predviđeno stvaranje novih stalnih mjesta.

Prijedlog o reformi Vijeća sigurnosti predviđa povećanje broja članica s 15 na 24.

Prvim prijedlogom bi se dodalo šest novih stalnih članica Vijeću sigurnosti, kojih sada ima pet (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD) i još tri nestalne članice.

Drugi prijedlog uvodi novi red od osam "polunestalnih" članica na mandat od četiri godine koje bi mogle obnoviti članstvo i jedno nestalno mjesto na dvije godine koje se ne bi moglo obnavljati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙