FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić o aktivnostima Ministarstva u idućoj godini

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Pulsko brodogradilište Uljanik prvoje hrvatsko brodogradilište koje bi moglo biti spremno zaprivatizaciju u idućoj godini, a za to će se morati početi priprematii ostala brodogradilišta, rekao je na današnjoj konferenciji zanovinare ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Pulsko brodogradilište Uljanik prvo je hrvatsko brodogradilište koje bi moglo biti spremno za privatizaciju u idućoj godini, a za to će se morati početi pripremati i ostala brodogradilišta, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Također, već u siječnju iduće godine nastavit će se s programom restrukturiranja brodogradnje, kojoj će se s novim pravilnikom, koji će se pred Vladom naći u siječnju ili veljači, smanjiti i subvencije i potpore.

Naime, u proračunu za 2005. godinu za potpore i subvencije brodogradnji predviđeno je 10 posto manje sredstava nego ove godine, odnosno oko 405 milijuna kuna, rekao je Vukelić. Dodao je da će se razina subvencija dugoročno sve više smanjivati te da će hrvatska brodogradilišta na kraju morati 'naučiti poslovati bez njih'.

Od aktivnosti za iduću godinu Vukelić je za veljaču najavio dovršetak strategije za sektor čelika i crnu metalurgiju, kojom će se definirati u kojem su stanju željezare, kakvo se poslovanje i proizvodnja očekuje, treba li željezare spajati ili ne, ali i odrediti modele privatizacije i daljnjeg razvoja tog sektora.

U tom će roku biti gotova i strategija razvoja tekstilne, kožarske i obućarske industrije, o čijem značenju za hrvatsko gospodarstvo govori i 20 milijuna kuna proračunskih sredstava predviđenih u idućoj godini kao potpora tim granama.

Domaćoj bi industriji u 2005. trebao pomoći i dogovor s Ministarstvom obrane da u velikim nabavkama vojne opreme što više sudjeluju domaći dobavljači, ali i konačni početak rada Agencije za poticanje stranih ulaganja i izvoza. Ekipiranje agencije, najavio je Vukelić, bit će tema sjednice Vlade idućeg tjedna, a od siječnja bi ona i formalno trebala započeti s radom, i to ne pasivno čekajući ulagače, već aktivno tražeći i 'kucajući na vrata' potencijalnim investitorima.

Ministarstvo iduće godine započinje i s velikim dijelom posla oko pregovora o pristupu Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Naime, ovo će ministarstvo biti nositelj pregovora u čak deset poglavlja, a u još niz poglavlja surađivat će s drugim ministarstvima, rekao je Vukelić, dodajući da pregovarački tim za ta područja još uvijek nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙