FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro novi obračun telefonskih razgovora

ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Tvrtka T-Hrvatski telekom dužna je uroku 60 dana ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom odjedne sekunde za razgovore, prema novom pravilniku koji je s početkom godine stupio na snagu.
ZAGREB, 3. siječnja 2005. (Hina) - Tvrtka T-Hrvatski telekom dužna je u roku 60 dana ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom od jedne sekunde za razgovore, prema novom pravilniku koji je s početkom godine stupio na snagu.

Pravilnici iz područja telekomunikacija, među kojima pravilnici o telekomunikacijskim uslugama te prenosivosti broja i predodabira operatera, trebali bi, kako se očekuje, donijeti korisnicima fiksne i mobilne telefonije te Interneta bolje usluge i povoljnije telefoniranje.

Najveća novost u Pravilniku o telekomunikacijskim uslugama je odredba po kojoj je T-HT, kao operater sa znatnijom tržišnom snagom u fiksnoj telefoniji, dužan korisnicima u roku 60 dana, od stupanja na snagu Pravilnika, ponuditi nove tarifne pakete s obračunskom jedinicom od jedne sekunde za razgovore.

Slijedom toga hrvatski bi korisnici fiksne telefonije najkasnije do kraja veljače 2005. mogli birati nove tarifne pakete s tom obračunskom jedinicom, za razliku od do sada kada je u svim paketima obračunska jedinica bila jedna minuta. Tako se, primjerice, više ne bi naplaćivao razgovor od 61 sekunde kao da je trajao dvije minute.

Iz T-HT-a su u vezi toga, ne iznoseći detalje, tek naznačili da su prijedlog novog paketa već dostavili Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije, koja ih i odobrava, te da će do 15. siječnja Agenciji dostaviti i tražene dorade toga paketa. Iz resornog su ministarstva pak kazali da pritom ne očekuje da će, zbog novog načina obračuna, T-HT povisiti cijene razgovora.

Iako su se neki nadali da će novi Pravilnik dokinuti telefonsku pretplatu ona ipak i dalje ostaje, jer se njome, kako stoji u Pravilniku, pokrivaju troškovi održavanja sustava. Ipak očekuje se da će u 2005. i fiksni operateri, poput mobilnih, ponuditi i pakete bez pretplate.

Novost koje pak donosi Pravilnik o prenosivosti broja i predodabiru operatera je da će korisnici fiksne i mobilne telefonije moći zadržati svoj telekomunikacijski broj u slučaju promjene operatera.

To su im operateri po Pravilniku obvezni omogućiti, a s obzirom da se u 2005. očekuje početak komercijalnog rada bar dva nova fiksna i bar jednog novog mobilnog operatera za očekivati je da će dio korisnika prijeći k njima. Riječ je o tvrtkama Optima telekom i Portus, koji su već dobili dozvole za fiksnu telefoniju (krajem prosinca 2004.), dok je u mobilnoj telefoniji najizgledniji treći operater Tele2, kojemu je za to dodijeljena koncesija.

Po tom je Pravilniku novost i predodabir operatera u fiksnoj telefoniji, po kojoj su operateri dužni svojim pretplatnicima omogućiti predodabir bilo kojeg operatera s kojim imaju sklopljen ugovor o međusobnom povezivanju. To znači da će korisnik prije početka razgovora moći pomoću posebnog koda odabrati operatera čije usluge želi koristiti, a naplata će se obavljati na osnovu međusobnog dogovora operatera.

Usluge prenosivosti broja i predodabira operatora u fiksnoj će se mreži primjenjivati od 1. siječnja 2005., a u mobilnoj mreži najkasnije od 30. lipnja 2005.

Uz stupanje na snagu tih i desetak drugih pravilnika u području telekomunikacija u 2005. se očekuje dovršetak izrade i donošenje Pravilnika o sastavu i radu Vijeća korisnika telekomunikacijskih usluga. Osnivanje toga Vijeća u Hrvatskoj se očekuje od 1999., a njegov će osnovni zadatak, kao nezavisnog i savjetodavnog tijela, biti rješavanje pritužbi korisnika usluga te posredovanje u sporovima između korisnika i davatelja telekom usluga.

I to Vijeće, kao i svi pravilnici, značajni su za daljnju liberalizaciju i razvoj hrvatskog telekomunikacijskog tržišta te njegovo usklađivanje s regulativom EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙