FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN odbacilo zahtjev za suglasnost na zaduženje Hrvatskih cesta

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja odbacilo je zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka za davanjem suglasnosti na prijedlog davanja državnog jamstvaza kreditno zaduženje Hrvatskih cesta kod Privredne banke Zagreb.
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja odbacilo je zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka za davanjem suglasnosti na prijedlog davanja državnog jamstva za kreditno zaduženje Hrvatskih cesta kod Privredne banke Zagreb.

U danas objavljenom priopćenju s jučerašnje sjednice Vijeća pojašnjava se da je zahtjev odbijen jer davanje tog državnog jamstva za gradnju i održavanje javnih cesta ne predstavlja državnu potporu u smislu Zakona o državnim potporama, budući da je u konkretnom slučaju riječ o infrastrukturi koju je država dužna izgrađivati i održavati jer ista ima karakter opće i široke namjene.

Također, Vijeće je rješenjem odbacilo i zahtjev Ministarstva financija za suglasnost na Prijedlog Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za Projekt izgradnje obalne infrastrukture luke Dubrovnik, jer nije riječ o državnoj potpori već o investiranju u infrastrukturu, gdje ne dolazi do pogodovanja pojedinom poduzetniku ili grupi poduzetnika.

Među ostalim, na jučerašnjoj sjednici Vijeće je ocijenilo da odredbe Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom ne sadrže odredbe u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

Vijeće je prihvatilo i Nacrt Pravilnika o obliku i sadržaju te načinu prikupljanja podataka i vođenja evidencija državnih potpora.

Vijeće je donijelo i dva zaključka za pokretanje postupaka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja tvrtki KTD Vodovod Žrnovica d.o.o. iz Novog Vinodolskog te Ponikve d.o.o. iz Krka, i to temeljem inicijative Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Te tvrtke, naime potrošače dijele prema kategorijama potrošnje vode, a pritom potrošači koji troše manje vode plaćaju mnogostruko višu cijenu vode po prostornom metru od onih koji troše više, a rasponi cijena kreću se u omjeru 1:10. Kako te tvrtke Agencije nisu dostavili dokaze o opravdanosti podjele potrošača u kategorije te utvrđivanja različite cijene vode za svaku kategoriju potrošača, Vijeće je pokrenulo postupke utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja.

Također, Vijeće je dopuštenima ocijenio koncentracije austrijskog Wiener Städtische Allgemeine Versicherunga i zagrebačkog osiguravatelja Aurum, kao i splitskog Brodomerkura trgovina i usluge d.d., u kojem je većinski vlasnički udio kupio Mepas d.o.o. iz Širokog Brijega.

Vijeće je dalo mišljenje na projekte Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva koji se odnose na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji u obrtništvu, razvoj tradicionalnih obrta, stručno usavršavanje obrtnika, te poticaj obrtnicima koji sudjeluju u obrazovanju učenika za obrtnička zanimanja. U svom mišljenju Vijeće je ocijenilo da je u konkretnim slučajevima riječ o državnim potporama male vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙