FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 2005. u Hrvatskoj Vijeće korisnika telekom usluga

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskoj bi od iduće godinetrebalo početi djelovati dugoočekivano Vijeće korisnikatelekomunikacijskih usluga, kojemu će kao nezavisnom i savjetodavnomdržavnom tijelu osnovni zadatak biti rješavanje pritužbi korisnikausluga te posredovanje u sporovima između korisnika i davateljatelekom usluga.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - U Hrvatskoj bi od iduće godine trebalo početi djelovati dugoočekivano Vijeće korisnika telekomunikacijskih usluga, kojemu će kao nezavisnom i savjetodavnom državnom tijelu osnovni zadatak biti rješavanje pritužbi korisnika usluga te posredovanje u sporovima između korisnika i davatelja telekom usluga.

Osnivanje toga Vijeća odnosno izrada i donošenje Pravilnika o sastavu i radu Vijeća je po Zakonu o telekomunikacijama u nadležnosti Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, koje je danas javno pozvalo sve zainteresirane predstavnike korisnika i davatelja usluga, ostale institucije, tvrtke i pojedince da do 31. siječnja 2005. dostave svoje prijedloge toga pravilnika.

Javni poziv objavljen je na web stranicama Ministarstva, a svoje prijedloge zainteresirani do navedenog datuma mogu dostaviti na adresu Ministarstva (Prisavlje 14) ili na e-mail adresu telekom_prijedlozi@mppv.hr.

Putem toga poziva želi se prije svega, kako su danas izvijestili iz Ministarstva, dobiti što bolja rješenja kako bi budući Pravilnik utvrdio što učinkovitiji, transparentniji i jednostavniji sustav zaštite korisnika telekomunikacijskih usluga.

Dodaju i da bi taj Pravilnik, osim osnivanja i načina rada Vijeća, trebao urediti i način (model) imenovanja te broj članova Vijeća. Pritom Ministarstvo predlaže da to bude devet članova, od kojih bi trećina bili predstavnici udruga potrošača, a ostali iz redova korisnika i davatelja telekomunikacijskih usluga, nadležnih tijela državne uprave te uglednih stručnjaka iz područja telekomunikacija. Pravilnikom bi se trebali definirati i prava i obveze članova Vijeća, kao i načini te postupak njihovog razrješenja.

Vijeće korisnika telekomunikacijskih usluga, napominju iz Ministarstva, iznimno je važan institut za daljnu liberalizaciju i deregulaciju hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Njegovo je osnivanje bilo predviđeno i prijašnjim Zakonom iz 1999., ali to se nije dogodilo zadnjih pet godina zbog, kako drži pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu Darko Dvornik, nedostatka političke volje.

Dodaje i da su, s obzirom da je razvoj telekomunikacija od velikog značaja za ukupni hrvatski gospodarski i društveni razvoj, ova Vlada i resorno Ministarstvo odlučni u namjeri da urede telekomunikacijsko tržište. To žele učiniti tako da to tržište bude u funkciji djelotvornog razvoja, a čiji je ključni sastavni dio osiguranje visoke razine zaštite korisnika telekomunikacijskih usluga.

Dvornik posebno napominje da je osim toga pravilnika Ministarstvo ove godine već donijelo desetak drugih pravilnika i podzakonskih akata s ciljem deregulacije i liberalizacije hrvatskog telekom tržišta, važnih za usklađivanje hrvatske sa regulativom EU-a. Među tim su pravilnicima i oni o dodjeli koncesija i dozvolama, prenosivosti broja i predoodabiru opretera , o telekomunikacijskim uslugama, o postupku analize mjerodavnih tržišta, o plaćanju naknade za obavljanje telekomunikacijskih usluga i djelatnosti, o adresiranju i numeriranju u javnim telekomunikacijama i plaćanju naknade te drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙