FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 3. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SINGAPUR

Prema do sada raspoloživim podacima od posljedica razornog potresa i plimnih valova koji su uslijedili nakon toga, u zemljama južne Azije 26. prosinca poginulo je 144.377 osoba, izvijestili su dužnosnici ministarstava zdravstva pogođenih zemalja.

Katastrofom su najgore pogođene Indonezija, Šri Lanka i Indija. Indonezijski ministar zdravstva izjavio je kako bi konačan broj poginulih samo u toj zemlji mogao biti viši od 100.000.

Agencija izvješćuje kako sve zemlje još nemaju potpune podatke o broju ozlijeđenih, no pretpostavlja se da će taj broj višestruko premašiti broj poginulih.

COLOMBO

Francuski ministar zdravstva Philippe Douste-Blazy doputovao je u ponedjeljak sa suradnicima u Šri Lanku, dopremivši 15 tona lijekova i materijala za pročišćavanje vode namijenjene žrtvama tsunamija.

"Danas uspostavljamo zračni most, nekoliko nevladinih humanitarnih organizacije, posebno Akcija za borbu protiv gladi (ACF) i Liječnici svijeta (MDM) od nas je tražilo da nešto poduzmemo. Željeli smo pokrenuti konkretnu, učinkovitu i brzu akciju u suglasnosti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i lokalnim vlastima. U predstojećih nekoliko dana organizirat ćemo daljnja putovanja u Sri Lanku i Indoneziju, a posebno u Sumatru", rekao je francuski ministar.

COLOMBO

Prva skupina od 42 američka marinca stigla je u ponedjeljak na međunarodnu zračnu luku u Colombu, na Šri Lanki, kako bi organizirali pružanje pomoći žrtvama razornog tsunamija koji je poharao obale Indijskog oceana, doznaje se u zračnoj luci.

Marinci su stigli u dva transportna zrakoplova, zajedno s generatorima, vozilima i komunikacijskom opremom.

Vojnici pripadaju prvoj skupini od oko 200 marinaca koji bi uskoro trebali stići na Šri Lanku iz baze na Okinawi kako bi organizirali logistiku koja će omogućiti pristizanje američke pomoći. Na Šri Lanku bi trebalo stići ukupno 1500 marinaca koji će raspolagati s 20 helikoptera i dva zrakoplova C-130.

PEKING

Kineski premijer Wen Jiabao sudjelovat će u četvrtak na izvanrednom summitu ASEAN-a sazvanom kako bi se potaknula izdašnija pomoć zemljama opustošenim tsunamijima, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji u Pekingu.

Wen Jibao i drugi državni čelnici koji će se sastati u Džakarti također će razgovarati o regionalnoj suradnji na području sprečavanja katastrofa, piše Narodni list.

Peking je prvotno žrtvama tsunamija namjenio pomoć u vrijednosti 2,6 milijuna dolara no u petak je ta pomoć narasla na 63 milijuna dolara.

BANJA LUKA

Više od pet stotina pripadnika bivših entitetskih sigurnosnih agencija, među njima i visoki dužnosnici, dobili su za Novu godinu otkaze, izvješćuju banjalučke Nezavisne novine u broju od ponedjeljka.

Dvije stotine rješenja o otkazima zbog reorganizacije službe uručeno je 31. prosinca agentima bivše Obavještajno-bezbjednosne službe Republike Srpske (OBS), koja je zapošljavala oko 400 ljudi, a oko 300 rješenja uručeno je pripadnicima bivše Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS).

Prema novoj sistematizaciji, u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine, koja je zamijenila bivše entitetske tajne službe, predviđena su mjesta za 703 djelatnika, dok su OBS i FOSS imale na platnim popisima 1048 ljudi.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH utemeljena je u sklopu preustroja sigurnosnog sustava u toj zemlji. Odluku o tome donio je visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

BAGDAD

Tri su osobe poginule u atentatu automobilom bombom u blizini stožera iračkog premijera Iyada Allawija u Bagdadu u ponedjeljak, a 25 ih je ranjeno, javlja agencija Reuters.

Bombaš samoubojica pokušao je svojim automobilom proći kontrolnu točku na putu koji vodi do glavnog ureda Allawijeve stranke, ali se sudario s policijskim kamionom i eksplodirao.

U eksploziji su poginula dva policajca i osoba koja je stajala sa strane, a 25 osoba je ranjeno.

TEHERAN

Američki zrakoplovi koji su poletjeli iz baza u Afganistanu i Iraku povrijedili su u nekoliko navrata iranski zračni prostor, objavio je u ponedjeljak iranski tisak.

Prema listu Aftab, posljednji put to se dogodilo u subotu. Američki bojni zrakoplov preletio je na niskoj visini preko pokrajine Horasan, na sjeveroistoku zemlje, uz granicu s Afganistanom.

Američki bojni zrakoplovi F-16 i F-18 također su nedavno letjeli preko pokrajine Huzestan, na jugoistoku zemlje, na južnoj granici s Irakom, prenosi tisak.

Iranski tisak ističe da američki zrakoplovi vjerojatno špijuniraju iranske nuklearne pogone. Informaciju nije bilo moguće potvrditi iz službenih izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙