FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godina 2005. Njemačkoj donosi mnoge promjene

BERLIN, 1. siječnja 2005. (Hina) - Godina 2005. Njemačkoj donosi mnogepromjene posebice na području socijalne politike i politikeuseljevanja od kojih većina stupa na snagu već prvog siječnja.

Reforme socijalnog sustava pod nazivom Agenda 2010., čiji dio Hartz IV s Novom godinom stupa na snagu, bile su i tema novogodišnje poruke njemačkog kancelara Gerharda Schroedera. Njemački kancelar svoje je sugrađane pozvao da ustraju na provedbi reformi koliko god bolne one bile. Reforme počinju pokazivati rezultate i mi moramo i u novoj godini nastaviti istim putem, zaključio je Schroeder. On je nadalje u članku za dnevnik Handelsblatt od petka iznio mišljenje da se Njemačka polako oporavlja od naznaka recesije te da se "vlastitim snagama vraća u život".

Socijalne udruge i predstavnici nezaposlenih, međutim, najavljuju za početak siječnja masovne prosvjede i blokade njemačkih ureda za rad protiveći se tako kraćenju socijalnih povlastica koje donosi paket mjera pod nazivom Hartz IV. Ovaj paket među ostalim donosi i izjednačavanje potpore za dugotrajno nezaposlene i socijalnu pomoć, što za većinu nezaposlenih de facto znači osjetno manje novca od 1. siječnja.

Usto, uredi za rad će se mnogo strože odnositi prema onima koji odbijaju posao. Protiv Hartza IV, koji je naziv dobio po bivšem menadžeru Volkswagena i koautoru reformi Peteru Hartzu, prošlog su ljeta neuspješno prosvjedovale tisuće građana uglavnom na istoku Njemačke gdje je nezaposlenost i najveća.

O uspješnoj provedbi društvenih reformi u 2005. te smanjenju nezaposlenosti uvelike ovisi i ishod nekoliko važnih izbora za parlamente u saveznim pokrajinama. Od tih izbora najvažniji su oni u saveznoj pokrajini Sjeverno Porajnje-Vestfalija gdje vodećoj Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) Gerharda Schroedera prvi put nakon II. Svjetskog rata prijeti poraz. U slučaju poraza u toj najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini kancelaru Schroederu prijeti i moguće raspuštanje vlade te novi izbori.

No popularnost SPD-a je, usprkos tomu što reforme tek polako pokazuju rezultate, nakon proljetnog najnižeg stupnja popularnost u poslijeratnoj povijesti stranke, počela lagano rasti tako da su izbori u 2005. ponovo potpuno otvoreni. Tomu su dobrim dijelom pridonjeli i učestali sukobi unutar oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU koju je samo u posljednja dva mjeseca zbog financijskih skandala ili neslaganja s politikom stranke napustilo nekoliko vodećih predstavnika.

Osim novog paketa zakona koji se odnosi na socijalnu politiku, s Novom godinom stupa na snagu i dugo najavljivani useljenički zakon koji bi prvi put u njemačkoj poslijeratnoj povijesti ovu zemlju trebao definirati kao useljeničku zemlju. Zakon je sredinom godine nakon gotovo trogodišnje svađe dogovoren između predstavnika vlade i oporbe. Od prvobitnog zakona koji je predviđao mnoge mogućnosti imigracije, zbog protivljenja demokršćanske oporbe, ostalo je ograničenje imigracija isključivo na viskokvalificirane radnike.

Nijemci na novu 2005., unatoč opreznim najavama oporavka gospodarstva, gledaju s pesimizmom. Kako pokazuje najnovije istraživanje javnog mišljenja koje je objavio tjednik Focus, 45 posto ispitanih građana vjeruje da se gospodarska situacija u novoj godini neće promijeniti nabolje dok u to vjeruje samo 6 posto ispitanih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙