FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Istanbulu počelo suđenje koelnskom kalifu

ANKARA, 20. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Suđenje 'koelnskom kalifu'Metinu Kaplanu, optuženom za protudržavnu urotu, počelo je uponedjeljak na sudu u Istanbulu.
ANKARA, 20. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Suđenje 'koelnskom kalifu' Metinu Kaplanu, optuženom za protudržavnu urotu, počelo je u ponedjeljak na sudu u Istanbulu.

Kaplanu prijeti doživotni zatvor, bude li proglašen krivim za planiranje napada zrakoplovom punim eksploziva koji je 1988. godine kanio usmjeriti na mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne turske države.

Koelnski kalif godinama je vodio sudsku bitku da ne bude izručen Turskoj iz Njemačke, no slučaj je u konačnici izgubio nakon što je u Turskoj ukinuta smrtna kazna te je u domovinu vraćen u listopadu.

Kaplanovovoj skupini Kalifatska država, koja je zabranjena i u Njemačkoj i Turskoj, cilj je srušiti sekularnu tursku državu kojoj želi nametnuti šerijatsko pravo ili islamski zakon.

Kaplan je slobodan od 2004., kada je u Njemačkoj već odslužio četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog poticanja na ubojstvo svećenika u Berlinu 1997. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙