FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 18. ožujka 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu održava se redoviti proljetni summit čelnika država članica EU-a, na kojem će glavne teme biti Brexit i moguće reforme eurozone.

Summit počinje u četvrtak popodne, a na dnevnom redu su ekonomske teme. Očekuje se da će čelnici usvojiti zaključke o zapošljavanju, rastu i konkurentnosti. Također bi trebali prihvatiti zaključke o zapadnom Balkanu u svjetlu predstojećeg summita EU-zapadni Balkan sredinom svibnja u Sofiji. Bit će riječi i o odnosima EU-a s Turskom te o napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer u Engleskoj, za što britanska vlada optužuje Rusiju.

Čelnici će razgovarati i trgovačkim pitanjima, odnosno o američkim carinama na uvoz čelika i aluminija. EU želi ispregovarati sa Sjedinjenim Državama izuzuće od te američke mjere.

Bit će riječi i o oporezivanju u digitalnom gospodarstvu. Komisija će dan prije, u srijedu predstaviti prijedloge prema kojima bi velike digitalne platforme poput Googlea, Applea, Facebooka i Amazona plaćali porez u svakoj zemlji u kojoj ostvaruju prihode. 

Komisija razmatra poreze od dva do šest posto na promet koji ostvaruju te tvrtke.

U petak se sastaje 27 čelnika, bez britanske premijerke, a na sastanku bit će prihvaćene smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prije desetak dana je poslao čelnicima 27 zemalja članica prijedlog smjerenica za pregovore s Velikom Britanijom nakon njezina izlaska iz EU-a. Tusk je istaknuo da je sporazum o slobodnoj trgovini jedini model budućih odnosa koje EU može ponuditi Londonu. EU stalno poručuje Velikoj Britaniji da ne može zadržati prava koja je imala kao članica i istodobno nemati obveze koje proistječu iz članstva.

Na tom sastanku čelnici bi mogli odobriti i dogovor o prijelaznom razdoblju, što je osobito važno za britansko gospodarstvo kojemu će trebati određeno razdoblje za prilagodbu na nove okolnosti nakon Brexita.

Međutim, to još nije sigurno jer je za taj dogovor potrebno riješiti neka otvorena pitanja. Glavni europski pregovorač Michel Barnier upozorava da prijelazni sporazum uopće nije zajamčen.

Jedna od najvećih prepreka je pitanje granice na irskom otoku. EU inzistira da se pod svaku cijenu zadrži sadašnje stanje na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske bez ikakvih graničnih kontrola.  S obzirom na to da Velika Britanija želi napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju jako je teško naći rješenje koji bi zadovoljilo obje strane. EU traži, ako London ne ponudi bolje rješenje, da Sjeverna Irska ostane usklađena s odredbama carinske unije, što je teško prihvatljivo za britansku vladu.

U petak se održava i summit eurozone na kojem će se razgovorati o mogućoj reformi ekonomske i monetarne unije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron predlaže da eurozona ima svog ministra financija te zajednički investicijski proračun, čemu su se usprotivile nordijske zemlje. Premda podržava Macronova nastojanja za reforme, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je nedavno potvrđena po četvrti put za kancelarku, ima puno oprezniji pristup.

Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju i tri ministarska sastanka. U ponedjeljak se sastaju ministri poljoprivrede i ministri vanjskih poslova, a utorak ministri vanjskih ili europskih poslova u okviru Vijeća za opće poslove.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙