FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. veljače 2018.  (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta, sastaju se ministri vanjskih poslova, a s posebnom pozornošću pratit će se parlamentarni izbori u Italiji.

Europski parlament na dvodnevoj plenarnoj sjednici raspravljat će između ostaloga o radu i nasljeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pred zastupnicima je na dnevnom redu i rasprava o rezultatima neformalnog summita EU-a, održanog u petak, rasprava o prijedlogu Komisije za aktiviranje članka 7 protiv Poljske, zatim o izvješću o stanju temeljnih prava u EU-u.

Čelnici 27 zemalja članica na  neformalnom summitu nisu prihvatili prijedlog Europskog parlamenta po kojem Europsko vijeće mora imenovati kandidatom za predsjednika Europske komisije jednu od osoba koje su predvodile listu europskih političkih stranaka na europskim izborima. Po Lisabonskom ugovoru, Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada, predlaže predsjednika Komisija kojeg onda bira Parlament. Europsko vijeće se ne želi obvezati da će se odreći svojih ovlasti, koje mu dopuštaju da predloži nekoga tko nije bio među "Spitzenkandidatima", a s druge strane Europski parlament je zaprijetio da će odbiti bilo kojeg kandidata koji nije sudjelovao na izborima kao vodeći kandidat neke od europskih političkih stranaka.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica. U ponedjeljak je sastanak u formatu Vijeća za vanjske poslove o aktualnim vanjskopolitičkim temama.

U utorak se ministri sastaju kao Vijeće za opće poslove, kada će Komisija predstaviti svoj prijedlog za aktiviranje članka 7 protiv Poljske, tzv. nuklearne opcije, koja u konačnici može dovesti do oduzimanja prava glasa zbog ozbiljnog i ustrajnog kršenja europskog zakonodavstva.

U formatu 27 ministara vanjskih poslova, glavni europski pregovarač Michel Barnier podnijet će izvješće o stanju pregovora s Velikom Britanijom o njezinu izlasku iz Europske unije.

U nedjelju, 4. ožujka održavaju se parlamentarni izbori u Italiji. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je upozorio da se Europa mora pripremiti i za najgori scenarij, to jest da rezultati izbora onemoguće formiranje vlade, a što bi izazvalo snažnu reakciju financijskih tržišta.

Junckerova izjava, koje je cilj vjerojatno bio potaknuti birače da glasuju za proeuropske kandidate, podignula je veliku prašinu u Italiji. Isti dan, Komisija je objavila priopćenje u kojem je istaknula da je Juncker uvjeren u to da će nova vlada učiniti sve da Italija ostane "ključni akter u Europi i u definiranju njezine budućnosti".

U ponedjeljak i u utorak u Bruxellesu se nastavlja tehnički dijalog između Srbije i Kosova, a razgovarat će se  o provedbi ranije postignutih sporazuma.

Ti pregovori trebali su se održati 16. siječnja, ali su otkazani nakon ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića.
 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙