FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 4. ožujka 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan ministri obrane zemalja članica EU-a trebali bi usvojiti popis projekata koji će se razvijati u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), ministri za zaštitu okoliša raspravljat će o strategiji kružnog gospodarstva, emisiji ugljičnog dioksida i kvaliteti zraka, a Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove raspravljat će o migracijama i azilu.

Ministri za zaštitu okoliša sastaju su u ponedjeljak u Bruxellesu. Na dnevom redu je europska strategija za plastiku u kružnom gospodarstvu, pravila o emisijama ugljičnčog dioksida za nove putničke automobile i laka komercijalna vozila.

U utorak se sastaje Vijeće za vanjske poslove, u formatu ministara obrane, koje bi trebali formalno potvrditi popis projekata koji će se razvijati u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO).

Stalna strukturirana suradnja u području sigurnosne i obrambene politike uspostavljena je u prosincu prošle godine, a u njoj sudjeluje 25 država članica. Njome se za niz država članica EU-a predviđa mogućnost bliže suradnje u području sigurnosti i obrane. PESCO omogućuje  državama članicama koje to žele zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte i jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga. 

Istodobno s uspostavom PESCO-a utvrđen je početni popis od 17 projekata koje treba provesti u okviru te suradnje. Projekti obuhvaćaju područja kao što su osposobljavanje, razvoj sposobnosti i operativna spremnost u području obrane. 

U četvrtak i petak sastaje se Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. U četvrtak se u okviru toga Vijeća sastaju ministri unutarnjih poslova koji će razgovarati o pitanjima migracije, suradnji sa zemljama zapadnog Balkana u području unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Ministri pravosuđa se sastaju u petak i razgovarat će o direktivi o borbi protiv prijevara i krivotvorenja povezanih s bezgotovinskim sredstvima plaćanja.

Komisija je predložila tu direktivu budući da prijevare i krivotvorenje bezgotovinskih sredstava plaćanja predstavljaju ozbiljnu prijetnja sigurnosti EU-a jer su velik izvor prihoda organiziranog kriminala i za druge kriminalne aktivnosti poput terorizma, krijumčarenja droga i krijumčarenja ljudi.

Prema podacima Europola, nezakonitim tržištem za plaćanje karticama u EU-u dominiraju dobro strukturirane skupine organiziranog kriminala koje djeluju na globalnoj razini, koje godišnje ilegalno zarade najmanje 1,44 milijardi eura, koliko razinu kartičnih prijevara procjenjuje Europska središnja banka. Taj se iznos može povećavati, uglavnom zbog sve veće digitalizacije gospodarstva i stvaranja novih instrumenata platnog prometa s pomoću tehnoloških inovacija.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

Sud EU-a trebao bi u srijedu objaviti odluku o zahtjevu Jean-Marie Le Pena iz francuske ekstremno desne Nacionalne fronte da se poništi odluka Europskog parlamenta prema kojoj on mora vratiti 320 tisuća eura, za koje Parlament tvrdi da su mu nezakonito isplaćene za njegovo osoblje.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙