FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 11. ožujka 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju tri ministarska vijeća, a u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

U ponedjeljak se sastaje Vijeće za konkurentnost na kojem će ministri razgovarati o digitalizaciji europskog gospodarstva te o budućoj industrijskoj strategiji EU-a.

U utorak se sastaje Vijeće za gospodarstvo i financije (ECOFIN). Očekuje se da će ministri financija, između ostaloga,  dogovoriti paket mjera za smanjenje rizika u bankarstvu.

U ponedjeljak popodne sastaju se ministri financija eurozone koji će razgovarati o tješnjoj integraciji Europske monetarne i ekonomske unije, što će biti jedna od tema na predstojećem summitu EU-a 22. i 23. ožujka.

U četvrtak se sastaju ministri rada i ministri za socijalna pitanja. Ministri će između ostaloga razgovarati o tome kako smanjiti i izjednačiti plaće za muškarce i žene.

Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu će se okupiti zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici.

Jedna od najzanimljivijih tema bit će kontroverzno imenovanje Martina Selmayra, dosadašnjega šefa kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, za glavnog tajnika Europske komisije. Tzv. "Selmayrgate" već je danima glavna tema konferencija za novinare koje se svakodnevno održavaju u Europskoj komisiji.

Do sada je ime glavnog tajnika Europske komisije ostajalo uglavnom nepoznato široj javnosti, za tu se osobu rijetko čulo izvan europske četvrti u Bruxellesu. Međutim, Selmayrgate ima potencijal da ozbiljno ugrozi vjerodostojnost Europske komisije.

Selmayr, desna ruka Jean-Claudea Junckera, u Komisiji ima reputaciju briljatnog uma, ali i osobe koja ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve, zbog čega je dobio brojne nadimke, poput Monstrum, Machiavelli, Raspućin. Smatra ga se sivom eminencijom i jednim od najmoćnijh ljudi u Komisiji. Selmayr je Nijemac, po obrazovanju doktor prava, politički je uvjereni eurofederalist. Poznat je kao radoholik, koji sve konce drži u rukama,  u Komisiju dolazi oko osam ujutro, a odlazi oko 23 sata. 

Sporan je način na koji imenovan umjesto dosadašnjeg glavnog tajnika Nizozemca, Alexendra Italienera, koji je neočekivano podnio ostavku.

Selmayr je na sastanku Komisije najprije imenovan za zamjenika glavnog tajnika, a minutu poslije i za glavnog tajnika. To je po svemu sudeći učinjeno zato što Selmayr nikada prije nije radio kao glavni ravnatelj ili zamjenik glavnog ravnatelja neke od uprava u Komisiji, a što se smatra preduvjetom za dolazak na najvišu dužnost u  birokratskom aparatu Europske komisije. Taj je preduvjet ispunjen prethodnim imenovanjem za zamjenika glavnog tajnika. Na natječaj za zamjenika glavnog tajnika javila se samo jedna osoba, koja je povukla svoju kandidaturu, neposredno prije odlučivanja. Riječ je Clari Martinez Alberola, koja je bila njegova zamjenica dok je bio na mjestu šefa Junckerova kabineta, a koja ga naslijedila na tom mjestu kada je imenovan glavnim tajnikom. 

Neobično je i to što je Juncker, koji se vrlo rijetko pojavljuje na konferencijama za novinare, osobno došao u dvoranu za novinske konferencije i predstavio imenovanje. 

Selmayrov uspon na najviši nepolitički položaj u Komisiji tumači se njegovom željom da ostane u toj instituciji i nakon što Junckeru prestane mandat, potkraj sljedeće godine. 

Međutim, sada je afera izišla izvan sjedišta Komisije, neke političke stranke su se izborile da se o tome raspravlja i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Dio zemalja članica počeo je otvoreno kritizirati, pitajući se s kojim će moralnim autoritetom Komisija, kao čuvar ugovora, držati lekcije nekim zemljama članicama ako i sama pribjegava ovako netransparentnim metodama.

Na dnevnom redu Europskog parlamenta bit će i slučaj ubojstva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka, zatim američke oduka o carinenjunju čelika i aluminija i mogući europski odgovor na to.

U srijedu će zastupnici glasovati o rezoluiji u kojoj predstavljaju svoje stajalište o budućim odnosima s Velikom Britanijom nakon Brexita. U rezoluciji se predlaže ugovor o pridruživanju kao model za buduće odnose, dok predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predlaže ugovor o slobodnoj trgovini kao jedini mogući način budućih odnosa.

Portugalski premijer Antonio Costa, kao treći europski lider nakon irskog i hrvatskog premijera Lea Varadkara i Andreja Plenkovića, govorit će u srijedu o budućnosti Europske unije na plenarnoj sjednici Parlamenta.

(Hina) xsvuk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙