FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 31. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Ginekolog engleske kraljevske obitelji koji je porodio Georgea, sina princa Williama i Kate, trećeg u redu naslijeđivanja kraljevskog prijestolja, primio je od kraljice Elizabethe orden Počasnog viteškog zapovjednika. Sedamdesetogodišnji Marcus Setchell je odgodio odlazak u mirovinu kako bi mogao prisustvovati rođenju sina princa Williama i njegove supruge Kate 22. srpnja. Titula počasnog viteškog zapovjednika je drugo po redu kraljevsko odlikovanje. Setchell je ove godine imao na raspolaganju policijsku pratnju kako bi mogao što brže doći do Kate kada bude primljena u bolnicu St. Mary u Londonu. Kraljevska se odlikovanja dijele dva puta godišnje - 1. siječnja i na dan službene proslave kraljičinog rođendana koji se slavi prve, druge ili treće subote u lipnju.

BUENOS AIRES - Zaposlenici javnih službi u Buenos Airesu ne moraju doći na posao kako bi se uštedjela električna energija, javlja BBC. Argentinski glavni grad, zahvaćen nesnosnim ljetnim temperaturama, ima problema s nestašicom struje zbog potrošnje izazvane masovnom upotrebom rashladnih uređaja. Neke gradske četvrti bez struje su dva tjedna. Glavni izvor problema zastarjela je elektrodistribucijska mreža koja ne može podnijeti toliku potrošnju. U nekim dijelovima grada stanovnici su izašli na ulice i lupajući po loncima od gradskih vlasti zatražili da riješe problem. Radnici u javnom sektoru u Buenos Airesu uopće ne moraju na posao, a oni u istoimenoj argentinskoj pokrajini idu kući iza podneva. Temperature koje svakodnevno prelaze 35 stupnjeva u Buenos Airesu nisu registrirane zadnjih 40 godina.

LONDON - Princ William (31) vratit će se u školske klupe početkom siječnja na deset tjedana obuke iz poljoprivrednog upravljanja na uglednom sveučilištu Cambridge, objavila je Kensingtonska palača. "Nastava je osmišljena da pomogne vojvodi od Cambridgea u razumijevanju suvremenih kretanja vezanih uz poljoprivredne tvrtke i ruralna imanja Velike Britanije", objavio je isti izvor ističući da će se poduka održavati od početka siječnja do polovice ožujka. Princ William, "nestrpljiv" je da dobije poduku, imat će 18 do 20 sati nastave tjedno u obliku seminara, predavanja i sastanaka. Morat će pisati zadaće, a predviđeni su i izlasci na teren. Ta će poduka omogućiti princu Williamu da se pripremi za upravljenja vojvodstvom Cornwall koje obuhvaća 53.000 hektara zemlje, zamišljenih da osiguraju prihode starijem sinu vladara i nasljednika prijestolja.

LJUBLJANA - Prazneći zgradu u kojoj je nekada djelovala škola od "smeća" vatrogasci iz slovenskog Ormoža devastirali su tamo smješten atelje jednog akademskog slikara, a neka djela spalili. "Odnijeli su osobne predmete i umjetnine vrijedne 100.000 eura, a neka djela po nalogu gradonačelnika i spalili", izjavio je u ponedjeljak akademski slikar Zlatko Gnezda, a prenose slovenski mediji. Gradonačelnik Ormoža i nekadašnji parlamentarni zastupnik Alojz Sok tvrdi da optužbe slikara da je on osobno naređivao vatrogascima što spaliti nisu istinite i da slikar godinama nije dolazio u svoj atelje niti ima sve potrebne papire da je tamo mogao smjestiti svoja djela i druge stvari. Umjetnik Gnezda koji je imao nekoliko stotina izložaba u zemlji i inozemstvu tvrdi kako su mu očevici rekli da je gradonačelnik Sok vatrogascima naredio što treba odnijeti na smetlište i što spaliti. Nakon "čišćenja" prostora ostao je bez svojih skica, studija, grafika, dugo prikupljane stručne literature i osobne korespondencije. Ostavljeni su mu samo veliki formati ulja na platnu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙