FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 22. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIO DE JANEIRO - Jedna brazilska škola sambe objavila je da traži 20 plesačica koje će sudjelovati u poznatom karnevalu u Rio de Janeiru a jedini uvjet je - da nemaju silikonske umetke u grudima. Škola sambe Mocidade Independente Padre Miguel pozvala je plesačice "s divnim i prirodnim grudima", "bilo koje veličine" prenosi novinski portal G1. Plesačicama je ponuđen i besplatni kostim za karneval, koji inače kupuju sami sudionici karnevala a zna dostići cijenu od 200 do 500 dolara. Odabrane plesačice "bez silikonskih umetaka" će voditi predvoditi plesače škole Mocidade koja će se s 11 ostalih škola natjecati za pravaka karnevala 2014. godine, najavljenog od 28. veljače do 4. ožujka. Brazil je iza SAD drugi na svijetu po broju estetskih operacija sa više od 800.000 zahvata godišnje.

CAPE CANAVERAL - Dva astronauta NASA-e izašla su u subotu na pet i pol sati u svemir i uspješno obavili prve korake u popravci sustava za hlađenje na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Izlazak u svemir, koji je prenosila NASA, prvi je od srpnja kada se svemirsko odijelo talijanskog astronuata Luce Parmitana počelo puniti vodom što je moglo dovesti do njegova gušenja. Astronauti su u subotu bili opremljeni odijelima s disalicama za slučaj curenja vode no ovoga puta se to nije dogodilo. Subotnji izlazak u svemir prvi je od dva ili tri izlazaka potrebnih da se popravi sustav hlađenja postaje. Operacija je poduzeta zbog prekida rada 11. prosinca jednog od dva sustava hlađenja postaje na amonijak zbog čega je posada morala isključiti svu opremu koja nije neophodna i prekinuti desetke znanstvenih eksperimenata. Ostaje da se utvrdi kako je došlo do začepljenja vodenog separatora.

PARIZ - Francuska biomedicinska tvrtka Carmat priopćila je da je uspješno ugradila svoje prvo umjetno srce koje pacijentu može pružiti dodatnih pet godina života, javili su mediji. Srce koje pokreću vanjske baterije ugrađeno je u srijedu neimenovanom muškarcu u bolnici Georges Pompidou u Parizu, navodi britanski list The Telegraph. Pacijent se probudio i razgovarao nakon operacije i nalazi se na odjelu intenzivne skrbi. Uređaji za pomoć u funkcioniranju srca rabe se već desetljećima ali kao privremeno rješenje dok pacijent čeka na transplantaciju dok je Carmatov bioprotetski proizvod predviđen da zamijeni pravo srce dugotrajno, do pet godina, oponašajući rad organa uz uporabu bioloških materijala i senzora. Svrha mu je da pomogne tisućama pacijenata koji umru svake godine čekajući na donora te smanjiti nuspojave povezane s transplantacijama. Prema Carmatu skoro 100.000 ljudi u Europi i Sjedinjenim Državama trebaju transplantaciju srca. Među drugim proizvođačima umjetnog srca su SynCardia Systems i Abiomed iz Sjedinjenih Država. Najdulje što je pacijent živio sa srcem SynCardie je nešto kraće od četiri godine.

LOS ANGELES - Američki glumac Tom Cruise i novinska kuća Bauer Publishing, čiji ga je časopis Life & Style optužio da je napustio kćer Suri, zaključili su nagodbu kako bi izbjegli sudski proces, objavio je Cruiseov odvjetnik. Cruiseova tužba novinske kuće je okončana, naveo je odvjetnik u priopćenju i dodao da su točke dogovora povjerljive prirode. U priopćenju se navodi da "Bauer Publishing, tj. časopisi In Touch i Life & Style nikada nisu željeli odaslati poruku da je Tom Cruise prekinuo veze i napustio kćer Suri i žale što su neki to zaključili iz njihovih članaka". Tom Cruise je podigao tužbu protiv novinske kuće Bauer Publishing Co. zbog napisa u njihovim časopisima, tj naslovnice Life & Stylea iz srpnja 2012. na kojoj je fotografija gdje drži zaplakanu Suri uz naslov "Uplakana Suri, koju je otac ostavio". Mjesec dana ranije Katie Holmes je zatražila razvod nakon šest godina braka s Cruiseom i odvela je njihovu kćer u New York.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙