FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Memoari bivšeg menadžera nogometnog kluba Manchester United Alexa Fergusona najprodavanija su tiskana knjiga u Velikoj Britaniji u protekloj godini, piše britanski Guardian. Fergusonova "Moja autobiografija" prodana je od listopada u gotovo 650 tisuća primjeraka i postala je najbrže prodavana publicistička knjiga ikad objavljena. Na drugome je mjestu "Inferno" Dana Browna s gotovo 630 tisuća tiskanih prodanih primjeraka u 2013. Iako je to dosta manje od 1,2 milijuna koliko je u godini objave prodano prethodnog Brownovog trilera sa simbologom Robertom Langdonom "Izgubljeni simbol", nije i zabrinjavajuće - jer tada nije postojalo tako kao danas razvijeno tržište e-knjiga. Treći je na listi najprodavanijih tiskanih knjiga, koju sastavlja tvrtka Nielsen BookScan, triler "Gone Girl" američke spisateljice Gillian Flynn. Glumac David Jason uspješno se probija sa svojim memoarima o životu u showbiznisu s gotovo 300 tisuća prodanih primjeraka, što ga je pozicioniralo na deseto mjesto. Tik iza njega je J.K. Rowling sa svojim prvom knjigom za odrasle "Prijevremeni izbori", s prodanih gotovo 275 tisuća primjeraka u tiskanom obliku.

LOS ANGELES - Najgledaniji film u sjevernoameričkim kinima već drugi tjedan zaredom je "Hobbit: Smaugova pustoš", s ostvarenim prihodima u visini 32,5 milijuna dolara tijekom protekloga vikenda prikazivanja. "Hobbit" se pokazao otpornim čak i na agresivnu medijsku kampanju koja je prethodila kino distribuciji komedije "Anchorman 2: The Legend Continues", koja se tako našla na drugome mjestu sa zarađenih "samo" 26,8 milijuna dolara. Do nedjelje, ukupan prihod američke filmske industrije u 2013. zabilježio je 0,8-postotni rast u odnosu na godinu ranije, na gotovo 10,4 milijardi dolara. Rekord je postavljen 2012., kada su prihodi iznosili 10,77 milijardi dolara. Hoće li Hollywood u ovoj godini postaviti novi rekord ovisit će i o još pet filmova koji u distribuciju kreću na sam Božić, među kojima su drama "Vuk s Wall Streeta" Martina Scorcesea s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi, te komedija "Tajni život Waltera Mittyja" koji je režirao i u njemu glumi glavnu ulogu Ben Stiller.

PRAG - Zbog rasta popularnosti amerikaniziranog Djeda Božićnjaka u Češkoj, na uštrb tradicionalnog Jezišeka, u praškom su zoološkom vrtu trojica "djedica" provela čitav vikend u kavezu s natpisom "vrlo agresivna invazivna vrsta". Nakon pada komunizma, češki javni i medijski prostor u vrijeme božićnog darivanja u sve većoj mjeri zauzima čovjek s impresivnom bijelom bradom odjeven u crveno odijelo. Djed Božićnjak, uvoz iz SAD-a, postao je tako posebno opasan predator koji sve više zasjenjuje tradicionalnog Jezišeka (Isusek), koji već stoljećima češkoj djeci donosi darove na Božić. Želeći ismijati prisilnu amerikanizaciju društva na uštrb tradicionalnih vrijednosti, trio djedica smjestio se u kavez u zoološkom vrtu, gdje ih se od petka svakih sat vremena hranilo isključivo 'junk' hranom: prženim krumpirićima, hamburgerima i Coca Colom. Unatoč reputaciji ateističke zemlje, Česi su jako privrženi tradiciji maloga Isusa koji nosi darove - jedno je istraživanje javnog mnijenja pokazalo da čak 80 posto Čeha ne voli amerikaniziranog Djeda Božićnjaka.

HATFIELD - Policija američke savezne države Massachusetts priopćila je da je zaustavila vozilo s 1.250 svežnjeva heroina na kojima je pisalo "Obamacare" i "Kurt Cobain" i uhitila četvero ljudi, prenose u nedjelju lokalni mediji. Prema priopćenju, prometni policajac je uočio da je jedno vozilo napravilo nekoliko prekršaja, a kada ga je zaustavio u obližnjem gradiću Hatfieldu otkrio je da vozač nije imao dozvolu. Heroin, sakriven u pismovne pošiljke, najušio je pas obučen za pronalazak droge. Policijski stručnjak Daniel Richard objašnjava da nije neobično da se na pošiljke heroina udari pečat u obliku brojeva, riječi ili simbola kako bi se znao prodavatelj, ali da nikada nije vidio žig "Obamacare".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙