FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 28. prosinca 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Devedesetjednogodišnji kultni filmski glumac Sir Christopher Lee zauzeo je ovoga tjedna 22. mjesto Billboardove ljestvice najprodavanijih singlova sa svojom "božićnom" heavy metal pjesmom "Jingle Hell" te tako postao najstarijom živućom osobom koja je snimila hit singl. Radi se o heavy metal inačici božićnog klasika "Jingle Bells", prigodno nazvanoj "Jingle Hell", a Lee je imao 91 godinu i šest mjeseci kada ju je snimio. Tako je nadmašio bivšeg najstarijeg rekordera Tonyja Benneta, koji je imao 85 godina kada je 2011. snimio pjesmu "Body And Soul" u duetu s Amy Winehouse, piše na internet stranicama Classic rock magazina.

ZAGREB

U tijeku su zadnje pripreme trojice biciklista, članova Biciklističkog kluba "Pedalinac", koji su odlučili početkom slijedeće godine, točnije 4. siječnja 2014., iz Zagreba krenuti u Soči na put dugačak 2988 kilometara kako bi ondje stigli do početka Zimskih olimpijskih igara 2014. Iskusni biciklisti Mladen Gaćeša, Marko Mitić i Tomislav Barbić do Rusije će voziti oko mjesec dana, a na dva kotača proći će kroz Srbiju, Rumunjsku, Moldovu i Ukrajinu. Zagreb-Novi Sad-Bukurešt-Odesa-Sevastopolj-Kerch–Soči veliki su gradovi na putu njihove zimsko-biciklističke avanture koju planiraju završiti 7. veljače 2014. u Sočiju.

PRINCETON

U vrijeme kada se obitelji okupljaju za blagdanskim stolom, Gallup je proveo istraživanje koje je pokazalo da je zajednička obiteljska večera i dalje dio svakodnevnice za većinu Amerikanaca i da taj trend ne opada. Pedeset i tri posto odraslih s djecom mlađom od 18 god zajedno večeraju šest ili sedam dana u tjednu. Prosjek u SAD-u iznosi 5,1 zajedničku večeru tjedno i stabilan je od 2001. S tim je u skladu podatak da Amerikanci samo povremeno večeraju u restoranima. Gallup procjenjuje da odrasli Amerikanci jedu u restoranima u prosjeku od 1,2 do 1,4 puta tjedno.

BALI

Zaštitar u restoranu stradao je u petak smrtnom stisku pitona u blizini luksuznog hotela Hyatt na Baliju, piše The Guardian. Nesreća se dogodila oko tri sata ujutro po mjesnom vremenu u petak dok je 4,5 metra dug piton gmizao preko ceste pokraj hotela, kazao je Agung Bawa, pomoćnik upravitelja u hotelu, koji je zatvoren zbog obnove do 2015. Žrtva, Ambar Arianto Mulyo, 59-godišnji zaštitar u obližnjem restoranu, ponudio se da uhvati zmiju koja je i prije nekoliko puta viđena pokraj hotela. Mulyo je uspio ugrabiti glavu i rep zmije i podići je na ramena, ali se piton omotao oko njega i ugušio ga. Ljudi koji su gledali sa strane nisu mu mogli pomoći, kao ni policija koja je ubrzo stigla. Piton je nestao u obližnjem grmlju i za njim se traga.

ŠANGAJ

Očekuje se da će stopa urbanizacije Kine dostići 60 posto do 2018. godine, dvije godine prije ranijih službenih očekivanja, što bi moglo donijeti ekonomski rast drugom najvećem gospodarstvu svijeta, objavila je u izvješću Kineska akademija za društvene znanosti. Kinesko urbano stanovništvo višestruko je poraslo tijekom posljednjih 30 godina, a od 2012. godine po prvi puta u povijesti više od polovice svih Kineza živi u gradovima. Trenutno u gradovima živi oko 54 posto stanovništva, a taj postotak ubrzano raste, navodi Akademija, a prenosi novinska agencija Xinhua u petak. Kineski čelnici zalažu se za što veći broj stanovnika u gradovima u svrhu jačanja gospodarskog razvoja i poticanja rasta.

TIRANA

Četiri osobe u tradicionalnim kostimima Djeda Božićnjaka opljačkale su draguljarnicu u središtu Tirane, rekao je glasnogovornik albanskog ministarstva unutrašnjih poslova Florio Seriani, prenosi u petak AFP. Oružje su sakrili ispod odjeće i zaprijetili vlasniku i njegovoj supruzi koji nisu pružali otpor. Brzo su napunili vreće nakitom i skupim satovima i pobjegli u mercedesu, koji je nekoliko minuta kasnije pronađen zapaljen dva kilometra od mjesta napada, navela je policija. U kanti za smeće u trgovačkom centru u kojem se dogodila pljačka pronađene su dvije automatske puške. Sličan slučaj zabilježen je i u Prizrenu na jugu susjednog Kosova, gdje su u četvrtak ujutro tri naoružane osobe u kostimima Djeda Božićnjaka neuspješno pokušale opljačkati draguljarnicu. Oni su pucali i ranili vlasnika i još jednu osobu, prenose albanski mediji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙