FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OSIJEK - Novim Kolektivnim ugovorom za Saponiju d.d., koji je danas potpisan u sjedištu te tvrtke u Osijeku, uz zadržavanje stečenih prava, ugovorena je i veća osnovica za obračun plaće tako da se prosječna plaća radnika Saponije povećava za 3,32 posto, priopćeno je iz te kompanije. Odredbe novoga kolektivnog ugovora, koji vrijedi tri godine, primjenjuju se od 1. siječnja 2014. godine. Kolektivni ugovor za Saponiju je potpisao predsjednik Uprave Damir Skender, u ime Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala povjerenik podružnice Saponia Krešimir Dorić, a u ime Nezavisnog sindikata Saponia održavanja predsjednik Sindikata Petar Marijanović. Kolektivnim ugovorom zadržana su sva stečena prava radnika Saponije te materijalna prava, a povećana su materijalna prava radnika u odnosu na otpremnine prigodom odlaska u mirovinu i u odnosu na potpore u slučaju smrti radnika. U vezi s plaćom radnika ugovorena je veća osnovica za obračun plaće, tako da se prosječna plaća radnika Saponije povećava za 3,32 posto.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) u idućoj godini za 20 posto smanjuje naknade operatorima za svoje poslove poput regulacije tržišta i zaštite korisnika, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Smanjene naknada operatorima za 2014. proizlazi iz novog pravilnika o plaćanju naknada HAKOM-u za obavljanje poslova regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga te upravljanja ograničenim dobrima (radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorima). Osim 20 postotnog smanjenja naknada operatorima za poslove regulacije tržišta i zaštite korisnika, pravilnik definira i znatno smanjenje naknada za uporabu radijskih frekvencija za mreže pokretnih komunikacija, pa će tako od Nove godine naknada za jedan megaherz (MHz) dodijeljenih frekvencija operatorima biti manja preko 30 posto. Novina je pravilnika i da operatori na tržištu elektroničkih komunikacija i davatelji poštanskih usluga s godišnjim prihodima do milijun kuna neće plaćati naknadu HAKOM-u.

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je danas o dvije bitne novine koje se s početkom 2014. godine uvode za poslodavce i druge obveznike podnošenja prijave na mirovinsko osiguranje - obvezu podnošenja prijave/odjave na mirovinsko osiguranje u roku 24 sata, a obveznici s više od tri osiguranika dužni su prijave podnositi elektroničkim putem (e-prijave). Iz HZMO-a, naime, podsjećaju da s 1. siječnja 2014. na snagu stupa novi Zakon o mirovinskom osiguranju, kojim je propisana obveza podnošenja prijava i odjava na mirovinsko osiguranju u roku 24 sata. Također, u skladu s novim Zakonom na snagu stupa i novi Pravilnik o vođenju matične evidencije HZMO-a, kojim je propisano da su obveznici s više od tri osiguranika, dužni prijave podnositi elektroničkim putem, uz prijelazni rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Pravilnika. U tom će se prijelaznom razdoblju prijave moći predavati i u papirnatom obliku na šalterima Zavoda, uz rok predaje prijava od 24 sata, koji se bez iznimke primjenjuje od 1. siječnja 2014.

ZAGREB - HŽ Putnički prijevoz s 28 partnera iz 10 zemalja sudjeluje u EU projektu RAIL4SEE, vrijednom oko 4,8 milijuna eura, čiji je cilj izraditi smjernice kojima će se povećati priljev putnika u integriranom javnom prijevozu te ojačati i uspješnije povezati velika željeznička čvorišta u jugoistočnoj Europi, izvijestili su danas iz HŽ Putničkog prijevoza. Projekt RAIL4SEE dio je Programa transnacionalne suradnje u jugoistočnoj Europi (SEETCP) koji teži povećanju konkurentnosti i integracije implementacijom neinfrastrukturnih mjera i aktivnosti koje će pridonijeti poboljšanju željezničkog i javnog prijevoza u kontekstu razvoja i integracije gradova-čvorišta, među kojima su Bologna, Venecija, Trst, Ljubljana, Beč, Bratislava, Budimpešta, Solun, Sofija, Zagreb, Bukurešt i Beograd. Od ukupnih oko 4,8 milijuna eura vrijednosti projekta na HŽ Putnički prijevoz odnosi se 250 tiusća eura, od čega će se kroz instrument pretpristupne pomoći IPA bespovratno sufinancira 212,5 tisuće eura. Taj je projekt počeo u svibnju 2012., a predviđeno trajanje je 30 mjeseci.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 11,3 milijuna kuna, dok su glavni dionički indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, Crobex je pao za blagih 0,04 posto, na 1.779,75 bodova, a Crobex10 je ostao na razini od 990,01 bod. Među milijunaše danas se uvrstila jedino dionica HT-a s 3,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,27 posto, na 176,88 kuna. Za 926 tisuća kuna protrgovano je dionica Podravke, kojima je cijena porasla 0,37 posto, na 254,95 kuna. Uz pad cijene od 0,51 posto, na 55 kuna, dionica Belja ostvarila je 454,9 tisuća kuna prometa. Promet od 439 tisuće kuna zabilježila je povlaštena dionica Adris grupe, čija je cijena pala 0,18 posto, na 276,50 kuna. Pad cijene imala je i dionica Jadranke, za 0,22 posto, na 679,51 kunu, ostvarivši 341,8 tisuća kuna prometa. Promet od 325,4 tisuće kuna ostvarila je dionica Petrokemije, a cijena joj je smanjena za 0,01 posto, na 171,99 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙