FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte stabilno iznad 112 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 30. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijena nafte zadržala se danas na londonskom tržištu iznad 112 dolara za barel, poduprta eskalacijoma nemira u afričkim zemljama izvoznicama nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u petak, na 112,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 100,24 dolara. Na tom je tržištu cijena barela u petak premašila 100 dolara po prvi puta nakon 21. listopada.

"Cijenu barela na londonskom tržištu iznad 110 dolara podupire smanjeni izvoz iz Libije i Južnog Sudana", kaže Chee Tat Tan iz Phillip Futuresa.

Unatoč prošlotjednoj ponudi primirja u Južnom Sudanu, vojska te zemlje sukobila se tijekom vikenda s paravojnim postrojbama. Broj poginulih u toj duboko podijeljenoj zemlji premašio je 1.000 u dvije godine od proglašenja neovisnosti od Sudana. Proizvodnja nafte u Južnom Sudanu pala je za gotovo petinu, te sada iznosi 200.000 barela dnevno.

U Libiji su, pak, zaposleni na osiguranju nafte u glavnom gradu Tripoliju zaprijetili blokadom cjevovoda, čime je eskalirao val štrajkova na naftnim poljima i u izvoznim lukama, koji ugrožavaju naftni izvoz te zemlje. Libija trenutno izvozi svega 250.000 barela nafte dnevno.

Zalihe nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, smanjene su u prošlome tjednu za 4,7 milijuna barela, iako je američka proizvodnja nafte na najvišoj razini u posljednjih 25-godina.

U prosincu je cijena nafte na američkom tržištu zbog pada zaliha porasla 8,2 posto, što je smanjilo razliku u odnosu na londonsku cijenu na samo 8,13 dolara za barel. U ponedjeljak se razlika cijene nafte na ta dva tržišta povećala na oko 12 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u petak iznosila 109,35 dolara, te bila 59 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙