FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 110 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 20. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu iznad razine od 110 dolara po barelu, poduprte pozitivnim izgledima potražnje za gorivima u najvećem svjetskom naftnom potrošaču Sjedinjenim Državama i i smanjenom libijskom opskrbom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila neznatno viša u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 110,49 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena neznatno pala u odnosu na jučerašnje zatvaranje, spustivši se na 98,83 dolara.

Potporu cijenama pružio je podatak o padu američkih zaliha nafte u prošlom tjednu i odluka američke središnje banke o smanjenju poticaja, koja se temelji na ocjeni o stabilnom oporavku, najavljujući time snažnu potražnju za energentima.

"Rast je povezan sa snagom američkog gospodarstva, dobrim podacima s tržišta nekretnina i Fedovim priopćenjem u kojem stoji da 'sada možemo početi smanjivati stimulativne mjere", što je znak jačanja američkog oporavka", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Dodatnu potporu tržištu pruža smanjeni izvoz libijske nafte, na 110.000 barela dnevno, sa srpanjskih više od milijun barela dnevno. Izvoz te OPEC-ove članice gotovo je uništen zbog blokade luka i naftnih polja u sklopu prosvjeda radnika u naftnoj industriji, plemenskih čelnika i državnih službenika, koji traže veća politička prava ili veći udio u naftnom bogatstvu zemlje.

"Libija će vjerojatno povećati proizvodnju u 2014. ali stabilnu proizvodnju na 1,5 milijuna barela dnevno ne očekujem", rekao je Schieldrop.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 107,49 dolara, što znači da je porasla 75 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙