FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan na dobrom putu da suzbije deflaciju

Autor: gple
TOKIO, 27. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Potrošačke cijene u Japanu porasle su u studenom 1,2 posto, najbržim tempom u pet godina, najavljujući da bi nastojanja vlasti da dokončaju dugo razdoblje deflacije mogla uroditi plodom.

Ako se izuzmu kolebanjima sklone cijene svježe hrane i energije, čiji je rast najviše pridonio ubrzavanju inflacije u posljednje vrijeme, inflacija je u studenom iznosila 0,6 posto, što je njezina najviša vrijednost od kolovoza 1998.

Širi indeks cijena koji uključuje košaricu svakodnevnih potrepština ali ne i cijene svježe hrane porastao je 1,2 posto, što je njegov najsnažniji rast u pet godina.

Vlada premijera Shinza Abea uvrstila je borbu protiv deflacije i poticanje gospodarskog rasta u sam vrh ljestvice svojih prioriteta.

Optimizam zbog ubrzavanja cijena donekle je prigušila činjenica da su rastu indeksa potrošačkih cijena najviše pridonijele više cijene energije a ne rastuća potražnja za potrošačkim proizvodima poput usisivača i odjeće, inače glavni pokretač gospodarstva.

Cijene električne struje tako su porasle 8,2 posto, u sklopu rasta cijena energije u Japanu nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, zbog koje je vlada u Tokiju bila prisiljena donijeti odluku o gašenju nuklearnih reaktora.

Japan je sada prisiljen uvoziti fosilna goriva kako bi podmirio potražnju, što je prilično skupo rješenje, posebno s obzirom na slabljenje jena pod utjecajem radikalnog ublažavanja monetarne politike.

Podaci objavljeni u petak pokazuju ujedno da bi Tokio mogao ostvariti zacrtani cilj o 2-postotnoj inflaciji u roku od dvije godine.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙