FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se oporavak svjetskih tržišta nekretnina; u Hrvatskoj pad cijena oštro usporio

Autor: gple
LONDON/ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Oporavak tržišta nekretnina nastavljen je u trećem tromjesečju i daleko više zemalja bilježilo je rast cijena nego njihov pad, a u Hrvatskoj je pad cijena naglo usporio, pokazalo je danas objavljeno izvješće specijalizirane kompanije Global Property Guide.

U razdoblju od srpnja do rujna cijene nekretnina prilagođene za inflaciju porasle su na 27 od 40 tržišta nekretnina koja su dosada objavila statističke podatke, navode u Global Property Guideu. U drugom je tromjesečju 30 od 42 tržišta bilježilo rast cijena nekretnina prilagođeno za inflaciju.

U najnovijem izvješću Global Property Guide izdvaja i snažan uzlazni trend cijena, te poboljšanje trenda u 32 tržišta u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno slabljenje na njih devet.

U Europi se nastavlja oporavak, konstatiraju, izdvajajući 12,46-postotni skok cijena nekretnina u glavnom gradu Estonije Talinnu u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Usporedbe radi, u prošlogodišnjem trećem tromjesečju tamošnje su cijene pale 0,86 posto.

Snažan skok cijena zabilježen je i u Njemačkoj, za 9,61 posto na godišnjoj razini prilagođeno za inflaciju, te u Danskoj, za 6,53 posto, Poljskoj, za 5,13 posto, i Turskoj, za 4,65 posto.

Autori izvješća ističu ipak da je šest najslabijih tržišta u istraživanju locirano upravo u Europi. Skupina obuhvaća Španjolsku, Grčku, Rusiju, Rumunjsku, Hrvatsku i Nizozemsku.

Španjolska je najslabije tržište nekretnina u svijetu, ističu u Global Property Guideu, ukazujući na pad cijena u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s trećim ovogodišnjim tromjesečjem za 9,46 posto.

U drugom tromjesečju cijene nekretnina u Španjolskoj smanjene su 12,4 posto, u prvom 12,82 posto, u posljednjem prošlogodišnjem 13,82 posto a u trećem 2012. za 14,54 posto.

Grčka se plasirala ispred Španjolske, s padom cijena u trećem tromjesečju za 8,85 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se smanjile za 13,58 posto.

I Rusija je u trećem tromjesečju ponovo zabilježila snažan pad cijena nekretnina prilagođen za inflaciju, za 8,18 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom su tromjesečju pale 8,31 posto. U Rumunjskoj su cijene u razdoblju od srpnja do rujna pale 7,15 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrvatska se s padom cijena nekretnina u Zagrebu prilagođeno za inflaciju za 6,56 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje svrstala ispred Rumunjske. U istom razdoblju prošle godine cijene su na godišnjoj razini potonule 8,81 posto.

U Global Property Guideu upravo taj trend naglog usporavanja pada cijena na hrvatskom, nizozemskom, rumunjskom i ruskom tržištu izdvajaju kao ohrabrujuć signal.

Najbolju je izvedbu u trećem tromjesečju prilagođeno za inflaciju zabilježio Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su cijene nekretnina na godišnjoj razini poskočile čak 21,37 posto. Slijedi Tajvan sa skokom cijena od 14,98 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙