FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok japanskog trgovinskog deficita zbog troškova uvoza goriva

Autor: mkuz
TOKIO, 18. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Japanski trgovinski deficit poskočio je u studenom 35 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši najvišu vrijednost za taj mjesec u povijesti praćenja tog pokazatelja, katapultiran visokim troškovima uvoza energenata, objavila je danas vlada.

Rast deficita 17 mjeseci zaredom ujedno je najdulje razdoblje njegova povećanja otkad su se počele voditi te statistike 1979. godine, priopćilo je ministarstvo financija.

Trgovinski deficit u studenom je iznosio 1.290 milijardi jena (12,9 milijardi dolara), u usporedbi s 957 milijardi jena deficita u istom mjesecu prošle godine. Uvoz je pritom porastao za 21 posto na godišnjoj razini a izvoz za 18 posto.

Japanske podatke pritišće, između ostalog, pad tečaja jena, koji pogoduje izvoznicima, ali povećava cijenu uvezenih energenata. Japan je uglavnom upućen na uvoz energije.

Japanci zaziru od nuklearne energije nakon 11. ožujka 2011. godine, kada su potres i tsunami oštetili nuklearnu elektranu Fukushima Dai-ichi, uzrokujući nuklearnu katastrofu.

Nakon katastrofe zatvoreni su svi japanski nuklearni reaktori. Nekoliko ih je u međuvremenu ponovo otvoreno ali podliježu redovitim sigurnosnim provjerama.

Japan planira u travnju iduće godine podići stopu PDV-a sa sadašnjih pet na osam posto, što je također jedan od mogućih razloga rasta uvoza, navodi ministarstvo u priopćenju.

Japanski izvoz u Kinu u prošlom je mjesecu na godišnjoj razini porastao 33 posto, a osjetno su povećane i isporuke u Sjedinjene Države, za 21 posto, pokazuju službeni podaci.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙