FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte iznad 111 dolara, u fokusu poremećaji u opskrbi

Autor: mpuk
LONDON, 23. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte stabilizirala se danas u Londonu iznad razine od 111 dolara zbog slabe trgovine uoči božićnih blagdana, a fokus ulagača usmjeren je na poremećaje u opskrbi.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u veljači pala je na londonskom tržištu 30 centi na 111,47 dolara. U istom se iznosu smanjila i na američkom tržištu, kliznuvši na 99,02 dolara.

Eskalacija napetosti i nasilja u Južnom Sudanu prijeti proizvodnji 245.000 barela nafte dnevno. Vlada je u nedjelju objavila da su pobunjenici zauzeli glavni grad ključne naftne regije.

Veleposlanik Južnog Sudana u Kartumu kazao je jučer da nema zastoja u protoku nafte ali je vodeći ulagač China National Petroleum Company evakuirao radnike s naftnih polja u glavni grad Džubu.

Još je uvijek izgubljeno i milijun barela dnevno u Libiji gdje je ključne naftne luke zauzela skupina koja zahtijeva veću autonomiju istočnog dijela zemlje.

"Izgubili smo libijsku opskrbu, a izgubit ćemo i onu sudansku. Iako to nisu velike količine, dovoljno su značajne da prouzroče nervozu", zaključio je Jonathan Barratt, izvršni direktor sydneyske tvrtke Barratt's Bulletin.

Libijski ministar nafte rekao je u subotu da bi trebalo upotrijebiti silu kako bi se otvorile ključne naftne luke u istočnom dijelu zemlje koje su zatvorene već pet mjeseci.

U Francuskoj su pak radnici u tri od ukupno pet rafinerija Totala ušli u 11. dan štrajka, povećavši neizvjesnost vezano za odnos ponude i potražnje u regiji.

"Zbog štrajka u rafinerijama Francuska trenutno proizvodi 600.000 barela dnevno manje sirove nafte“, ističe Oliver Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Ovaj tjedan bit će objavljeni tek rijetki gospodarski podaci.

"Najveći faktor sljedeća dva tjedna bit će slabi obujam trgovine zbog blagdana", procjenjuje Jakob.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,15 dolara, što znači da je bila 66 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙