FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: rkor
ZAGREB, 22. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

SPLIT - Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović, obraćajući se danas izaslanicima na županijskoj izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinske organizacije stranke, istaknuo je kako SDP unatoč svojim propustima i nesavršenostima nema alternativu ni u HDZ-u koji se, rekao je, ponaša licemjerno, niti u „trećem putu“ koji, po Milanoviću, ne može pridonijeti stabilnosti u Hrvatskoj. „Mi nismo trgovali maglom, nismo takozvani stručnjaci niti 'treći putevi', to ni u jednoj ozbiljnoj europskoj uspješnoj demokraciji nikada nije dovelo do stabilnosti i čvrstoće“, istaknuo je Milanović i naglasio da je SDP-u jedna od najstabilnijih i najčestitijih hrvatskih institucija. Pozvao je SDP-ovce da ne nasjedaju na, kako se izrazio, licemjerje, neistine i opstrukcije političkih suparnika iz HDZ-a. Milanović je rekao kako se SDP ponaša po europskim standardima, dok se, po njemu, suparnici iz HDZ-a "ne ponašaju ni kao istočnobalkanski trećeligaš". "To je pravo lice naših suparnika, ne zovem ih neprijateljima nego suparnicima, oni nisu hrvatska alternativa. Oni nemaju stav, od dana do dana ga mijenjaju: jesu za referendum (o ćirilici), nisu za referendum, bili su u trapericama, bili su u kupaćim gaćama; to nije ozbiljna politika, ali s njom moramo računati", istaknuo je Milanović i dodao da suparnici iz HDZ-a jedno govore, drugo rade, treće misle.

SPLIT - Predsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je u Splitu odbacio mogućnost smjene ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koju peticijom traži sindikat Preporod, a poručio je i kako u pokušajima da se ljudima u Hrvatskoj olakša život, on i ministar financija Slavko Linić nisu Djed Mraz niti Djed Božićnjak. Na upit novinara hoće li smijeniti ministra Jovanovića nakon peticije sindikata Preporod, Milanović je odgovorio protupitanjem: „Peticiju da se šutne ministra koji se ubija od toga da s nekakvim rezultatima konsolidira jedan od najtežih resora koji je teži i od zdravstva?“. Na upit kako komentira najavu ministra Linića da će se otpisati dugovi i ovrhe građanima, odnosno obrtnicima, koji to ne mogu platiti, Milanović je rekao kako je to "jedan od pokušaja da se ljudima olakša život". „Naravno, to stalno govorim, imajući u vidu da se dugovi moraju vratiti, da ja nisam a niti Linić nije, Djed Mraz ili Djed Božićnjak. Nadam se da to sada neće netko rušiti na Ustavnom sudu ili na referendumu, jer je to postalo jako popularno“, protumačio je Milanović. Na izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinskog SDP-a u Splitu, Milanović je oštro kritizirao političke suparnike iz HDZ-a ocjenjujući da je Karamarko "nedosljedan i izgubljen" i da HDZ nije alternativa za Hrvatsku. „Niti ovo u Saboru nije alternativa, to je loše za Hrvatsku u svakom pogledu - ljudskom, koncepcijskom i ekonomskom. A mi u toj borbi moramo biti lavovi i lisice, ne bijesne lisice, nego lisice“, poručio je.

ZAGREB - Zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Željko Reiner reagirao je danas na izjave premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Splitu ocijenivši da je riječ o napadu na osobnoj razini na predsjednika HDZ-a kako bi se prikrio neuspjeh Vlade. Takvo skretanje pozornosti s problema s kojima je suočena Hrvatska može potrajati još samo neko vrijeme jer su ih ljudi već pročitali, izjavio je Reiner novinarima u Središnjici HDZ-a. "Žalosno je i tužno da u ovo predbožićno vrijeme, koje bi trebalo biti vrijeme mira, dobrote i nade, premijer Milanović na osobnoj razini napada predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka prikrivajući na taj način neuspjeh svoje Vlade i ne imajući niti jednu riječ ohrabrenja i nade koju građani toliko željno očekuju", izjavio je Reiner. Umjesto vizije gospodarskog oporavka i izlaska iz teške krize, u koju je zemlju dovela SDP-om predvođena Vlada, slušamo prispodobe sa životinjskim carstvom, lavovima i lisicama; to bi bilo smiješno da nije tragično, rekao je Reiner. "Samo pitamo što je sljedeće - hoće li to biti oposumi, dikobrazi ili vjeverice", upitao se. Upitan kako komentira poziv premijera Milanovića SDP-ovcima da ne nasjedaju na licemjerje, neistine i opstrukcije političkih suparnika iz HDZ-a, odgovorio je da se radi o zamjeni teza. "Upravo vladajući, nesposobni da riješe stvarne probleme hrvatskog društva, sposobni su uništiti tisuće i tisuće obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Stoga su u više navrata skretali pozornost javnosti na određena svjetonazorska pitanja kako bi izbjegli činjenicu da su neuspješni u vođenju gospodarstva države", kazao je Reiner.

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić danas je u otvorenom pismu optužio premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da je govorom na Glavnom odboru stranke u subotu "nastavio politikantsko razračunavanje" i pridonio depresiji u kojoj se zemlja nalazi. Pozvao je premijera da državnički objasni razloge neuspjeha i što će njegova vlada do kraja mandata napraviti da bi bilo bolje. "Gospodine Milanoviću, vaš ekonomski neuspjeh, suprotno Vašoj bahatoj samouvjernosti s početka mandata, Vaš društveni neuspjeh iščašene komunikacije, nemoć da malu zemlju, ograničenih ljudskih resursa, objedinjujete na doista relevantnim zajedničkim pitanjima, taj Vaš dvostruki neuspjeh, dijaloški i mobilizacijski, potakao je ekstremizme, koji u krizi hrane glave kada Vi već ne možete nahraniti trbuhe. Stoga je sada pravo vrijeme, da hrvatskom narodu, biračima koji su za Vas glasovali, objasnite u jednom ozbiljnom državničkom govoru, gdje se zemlja nalazi, zašto niste uspjeli, što sve niste znali kada ste preuzimali vlast, zašto se niste u oporbi za tu vlast pripremali, zašto ste napravili toliko ozbiljnih kadrovskih promašaja, i što mislite poduzeti do kraja mandata da stvari promijenite na bolje, pri čemu se valja i ispričati biračima", piše Ribić. Osobno sam spreman dati doprinos artikulaciji temeljnih teza, kojima se trebate obratiti ljudima u ovoj državi, poručio je na kraju pisma Ribić.

VINKOVCI - Paljenjem četvrte svijeće na adventskom vijencu na središnjem vinkovačkom trgu, večeras je završila manifestacija Advent Slavonije i Srijema u sklopu koje je u protekla četiri tjedna održan niz kulturnih i vjerskih događanja. Na adventskom vijencu postavljenom Trgu bana Josipa Šokčevića četvrtu je svijeću upalio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a njegovoj pratnji bili su članova udruge Vinkovački šokački rodovi. Župan Galić tom je prigodom zaželio građanima sretne božićne blagdane rekavši kako manifestacije poput Adventa Slavonije i Srijema svjedoče o tome "tko smo i što smo te na koji način kao vjernici katolici živimo svoju vjeru". Program je priredila vinkovačka Župa Bezgrešnog Srca Marijinog, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi župskog zbora "Sv. Cecilija" iz Župe Rokovci-Andrijaševci koji su izveli božićne pjesme. Nakon što je upaljena četvrta adventska svijeća, u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa. Advent Slavonije i Srijema održan je u organizaciji Grada Vinkovaca te suorganizaciji gradske Turističke zajednice i Glazbene škole Josipa Runjanina, koja je u sklopu manifestacije održala glazbenu večer pod nazivom "Muziciranje u Adventu".

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙