FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

KOPRIVNICA - Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović ocijenio je da će u Hrvatskoj stanje biti teško još dvije godine, iako će sljedeće biti rasta, a nezaposlenost je, istaknuo je, strukturni problem i traži ozbiljnije promjene. Teško će biti i sljedeće godine, kao i nakon te godine, a snalazit će se samo oni koji su spremni raditi više i kvalitetnije, kazao je Milanović obraćajući se jučer u Koprivnici izaslanicima na izbornoj konvenciji SDP-a Koprivničko-križevačke županije. "Po starom više ne ide. To smo vidjeli u ovih nekoliko godina. Hrvatska je svoj model nazovi razvoja iscrpila. Bilo je mnogo grešaka, mnogo nezakonitosti i nastavimo li tako osuđeni smo da budemo jedva prosječna i neuspješna europska država", istaknuo je Milanović. U dvije godine mandata Vlade uvedeno je više reda, ali još nema gospodarskog rasta i nezaposlenost je previsoka, rekao je. "Nezaposlenost je strukturni problem. Kada bi sljedeće godine gospodarstvo raslo pet posto, što se neće dogoditi, ali bit će rasta, opet bi nezaposlenost ostala manje-više visoka, jer je takva struktura hrvatskog tržišta rada. Stvarati iluziju da ćemo preko sezone, privremenim zapošljavanjem u turizmu, riješiti strukturne probleme hrvatskog gospodarstva nije realno i nije pošteno. Samo ozbiljnije promijene će dovesti do toga da Hrvatska bude konkurentna i jaka kada dođe sljedeća kriza, a ona će doći. Nadam se ne brzo", napomenuo je Milanović.

KOPRIVNICA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer je, istaknuvši da to čini osobno i kao predsjednik stranke, pozvao građane da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju za pravo svakoga na sreću i odabir, to jest protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo. "Kao osoba i predsjednik SDP-a, ali ne i kao predsjednik Vlade - koja u ovome nije sudjelovala, mogu kazati i pozvati građane da glasaju za pravo svakoga na njegovu sreću i odabir, što znači da glasaju protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo", rekao je Milanović u Koprivnici. Taj referendum nije isprovociran djelovanjem ili politikom Vlade, rekao je Milanović. Besmislen je, ali je nažalost prema hrvatskom ustavu dopušten, kazao je i izrazio nadu kako uskoro slični referendumi neće biti mogući. Na referendumu 1. prosinca, koji će se održati temeljem potpisa koje je prikupila Inicijativa "U ime obitelji", građani će se izjašnjavati jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

ZAGREB - Građanska inicijativa "U ime obitelji" upozorila je jučer da se, po njihovim informacijama, vrše pritisci na državne službenike, ali i SDP-ove birače, da glasuju "protiv" na referendumu koji će se održati 1. prosinca o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene te je pozvala SDP-ove glasače da se odmaknu od stranačke pripadnosti i glasuju po svojoj savjesti. Dobivamo informacije o pritiscima na državne službenike, članove sindikata, zaposlenike u obrazovnom sustavu i dr. da glasaju "protiv", navodi Inicijativa u priopćenju i dodaje da im se s tim u vezi javlja sve više glasača i birača, pa i članova SDP-a i drugih stranaka na vlasti. U videozapisu upućenom glasačima i biračima SDP-a poziva ih se da se "ne daju zastrašiti, da se odmaknu od stranačke pripadnosti" te glasuju po svojoj savjesti na referendumu 1. prosinca. "Građani se ispričavaju, osjećaju se osramoćeni postupcima aktualne vlasti, govorom mržnje, nametanjem jednoumlja, iskorištavanjem političke moći protiv svih onih koji će 1. prosinca glasati za brak kao zajednicu muškarca i žene. Znamo da ste i vi, članovi i glasači SDP-a i drugih stranaka na vlasti, izloženi pritiscima. Znamo da se i vama prijeti otkazima i nameće stranačko jednoumlje", kaže u videozapisu čelnica Inicijative Željka Markić.

SPLIT - Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i katedralni župnik Tomislav Ćubelić jučer su na misi u splitskoj katedrali Sv. Duje pozvali vjernike da izađu 1. prosinca na referendum i zaokruže odgovor "za" na pitanje jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Nadbiskup Barišić je također svim župnicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji uputio pismo u kojem ih poziva da potaknu vjernike da izađu na ovaj referendum i glasuju za. „U nedjelju je ispit zrelosti. Potrebno je da izađemo odgovorno na referendum, kamo sreće da to bude odluka velikog postotka onih koji su Isusovi“, istaknuo je nadbiskup Barišić obraćajući se vjernicima na kraju mise, a katedralni župnik Tomislav Ćubelić je rekao kako je „puno onih koji su protiv i svi će izaći na referendum“. U pismu župnicima Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Barišić naglašava kako je vrijeme Došašća i kršćanske duhovne priprave vrijeme „našeg obraćenja i donošenja važnih odluka za bolji ljudski i vjernički život“. „Naša zajednička odluka je i izlazak na referendum za svetost braka muškarca i žene u hrvatskom narodu“, ističe nadbiskup u pismu.

ZAGREB - Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć su dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2013. te nagrade za životno djelo, koje su za područje opere i drame pripale Dunji Vejzović i Editi Karađole. Zahvalivši na nagradi, operna diva Vejzović istaknula je kako joj je nagrada hrvatskog glumišta izuzetno draga jer je "dovodi u društvo redatelja, glumaca, scenografa, kostimografa i plesača, a ne samo glazbenih umjetnika". "Ja nisam samo operna pjevačica, pjevala sam opere kako bih bila dio kazališnog svijeta", rekla je Vejzović. To će joj, dodala je, biti velik poticaj za nastavak rada u umjetnosti, koja nas, glasom tolerancije, povezuje sa svim ljudima svijeta. Karađole, glumica koja je desetljećima nosila dramski repertoar riječkoga HNK, zahvalila je svima koji su prepoznali njezin rad. "Lijepo je primiti nagradu u ovom prostoru jer je sve počelo dječjom fascinacijom ovom pozornicom", rekla je Karađole pred prepunim gledalištem zagrebačkog HNK. Aktualna kampanja za referendum o braku nije zaobišla ni dodjelu nagrada hrvatskog glumišta. Glumica Urša Raukar u jednoj je od glazbenih točaka na harmonici istaknula natpis "protiv", a ravnateljica Talijanske drame riječkog HNK Laura Marchig, primajući nagradu za najbolju dramsku predstavu, ustvrdila je da nije lako izabrati jedno manjinsko kazalište za tako prestižnu nagradu. "Da prođe referendum, mi možda ne bismo ni postojali...", rekla je Marchig pozdravljena burnim pljeskom publike.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙