FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je na zamolbu sanacijskog upravitelja Kliničke bolnice Dubrava razgovarao s razriješenim predstojnicima i da će sve biti riješeno sukladno pozitivnim hrvatskim propisima. "To jamčim. Sa mnom je vrlo lagano. Sve će biti po zakonu", kazao je Ostojić u pauzi izborne konvencije zagrebačkog SDP-a na pitanje novinara jesu li liječnici vraćeni na svoje funkcije i treba li financijski upravitelj dati ostavku s obzirom na to da su liječnici to tražili. Predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice (KB) Dubrava Leonardo Patrlj i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti u toj bolnici Jadranka Morović-Vergles smijenjeni su 21. studenog zbog neadekvatne evidencije štrajkaša. Zbog toga je jučer petstotinjak liječnika i sestara te bolnice zatražilo ostavku sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, koji je na to odgovorio da je odlukom o smjenama samo provodio odluku Vlade i resornog ministarstva.

ZAGREB - Na 12. izbornoj konvenciji zagrebačkog SDP-a održanoj jučer pod geslom "Snaga za budućnost" danas je predsjednik Davor Bernardić dobio četiri potpredsjednika, a izabrano je i stranačko predsjedništvo i Gradski odbor, no konvenciju je obilježilo odustajanje nekih od kandidatura zbog navodnog postojanja naputka o tome kako glasovati, tzv. šalabahtera, kao i medijske špekulacije o raskolu u stranci. Novi potpredsjednici zagrebačkog SDP-a izabrani su nakon drugog kruga glasovanja i to su Saša Molan, Draženko Pandek, Zvane Brumnić i Vesna Nađ, dok Tin Pažur nije odabran kao potpredsjednik, no u stranačkom je predsjedništvu. Na listi kandidata za potpredsjednike isprva je bilo 10 kandidatura, no lista se "prepolovila" nakon odustajanja Igora Rađenovića, Gordane Sobol, Ive Jelušića, Dijane Bezjak i Marijana Pilaša. Oni su odbili sudjelovati u, kako tvrde, farsi demokracije i kontroliranim izborima. Uvjereni su u postojanje naputaka za glasovanje, neki su ih i osobno vidjeli i ističu kako se takvo što u SDP-u nikada nije dogodilo. Medijske špekulacije o raskolu u stranci nastojali su ublažiti potpredsjednici SDP-a Rajko Ostojić i Zlatko Komadina tvrdeći da nema raskola, već da SDP ima vrlo demokratski sustav glasovanja - jedan čovjek, jedan glas - pa se neki ljute kada izgube, što smatraju tek dječjim bolestima hrvatske demokracije.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić pozvala je jučer građane da izađu na referendum o ustavnoj definiciji braka i glasaju protiv, istaknuvši kako je pogrešno uvjerenje da referendum neće uspjeti ako se na njega ne izađe. Po važećem zakonu dovoljno je da na referendum izađe troje ljudi, da dvoje glasa za i da time prvi put u hrvatski Ustav uđe pravo na diskriminaciju, upozorila je Pusić na Trgu bana Jelačića, gdje je zagrebački HNS-a organizirao kampanju "Protiv". Zato nije važno je li vam neka konkretna grupa simpatična ili ne, jedino što se može sankcionirati je nasilje i pozivanje na nasilje, poručila je.

VUKOVAR - Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara smatraju da se problem dvojezičnosti u Vukovaru još uvijek može riješiti u razgovoru s nacionalnim manjinama i obostranim razumijevanjem i pozvali su Vladu da im, kako je rečeno, u tom smislu pomogne. Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti prava niti jedne, rekli su njegovi predstavnici na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili i o prikupljanju potpisa za referendum o promjeni zakonske regulative manjinskog prava na jezik i pismo tako, da to pravo može ostvariti manjina koja u nekoj lokalnoj jedinici čini najmanje 50 posto stanovništva.

VINKOVCI - Štand Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci, zapaljen je tako da je prvo poliven prerađenim uljem, a potom zapaljen, izvijestila je jučer vukovarsko-srijemska policija o rezultatima policijskoga očevida. Nepoznati počinitelj štand Stožera u Mirkovcima, na Trgu Nikole Tesle, na kojem se skupljaju potpisi za referendum o promeni dijela Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, zapaljen je u noći na petak. Policija navodi kako je došlo do djelomičnog oštećenja štanda, a materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

VUKOVAR - Na zgradu Policijske postaje u Vukovaru ponovno je, nakon što je prošla ploča razbijena, postavljena dvojezična ploča s imenom te postaje na hrvatskom jeziku i pismu i srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. To je treći put da se dvojezična ploča postavlja na zgradu vukovarske policije. Prvi put je razbijena početkom rujna tijekom prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a drugi put prije desetak dana kada je ploču razbio branitelj Darko Pajčić koji se pri tom sukobio s policijskim službenikom te je u sukobu zadobio teške, a policijski službenik lakše tjelesne ozlijede.

ZAGREB - U Hrvatskom narodnom kazalištu danas će biti dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja ostvarenja u 2013. godini te dvije nagrade za životno djelo. Nagrade za životno djelo bit će uručene opernoj divi Dunji Vejzović i Editi Karađole, glumici koja je desetljećima nosila dramski repertoar riječkoga HNK. Nagrada se održava svake godine na dan kada se glumac Vilim Lesić prvi put u povijesti hrvatskoga glumišta, 24. studenoga 1860. gledateljima obratio na hrvatskom jeziku.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙