FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obeštećenje za mlijeko sa povećanom razinom aflatoksina 1,39 milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede započelo je danas isplatu obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina otpremano na zbrinjavanje, isplata će biti dovršena do kraja ovog mjeseca, a proizvođačima će biti isplaćeno 1,39 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, danas je započela isplata obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina u sklopu provedbe Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina u mlijeku, otpremano na zbrinjavanje u bioplinska postrojenja.

Isplata će biti završena do kraja ovog mjeseca, čime će Akcijski plan za rješavanje pojave aflatoksina u mlijeku biti u potpunosti proveden.

Prema bioplinskim postrojenjima tijekom provedbe ove mjere ukupno je otpremljeno 1,39 milijuna kilograma mlijeka za što će proizvođačima ovih dana biti isplaćeno obeštećenje u ukupnom iznosu od 1,39 milijuna kuna, odnosno 1 kuna po kilogramu otpremljenog mlijeka.

U provedbu mjera Akcijskog plana bio je uključen 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku, navode iz Ministarstva.

Tijekom Akcijskog plana Ministarstvo je financiralo isporuku zamjenske hrane na farme u čijoj je proizvodnji mlijeka pronađena povećana razina aflatoskina.

"Financirana je kompletna kontrola naših inspekcija, a cijela akcija stajala je najmanje 6 milijuna kuna, uključujući i 1,39 milijuna koji se trenutno isplaćuju proizvođačima mlijeka", navode iz Ministarstva.

Ističu i kako se i dalje provode preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno, ističu iz resornog ministarstva.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙