FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas kako je konačan nacrt promjena Ustava u mnogim djelovima dvojben i nejasan te podložan različitim tumačenjima, zbog čega zastupnici HDSSB na za petak najavljenom glasovanju u Saboru neće podržati ustavne promjene te će Saboru predložiti da o tom prijedlogu produlji javnu raspravu. Šišljagić je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku istaknuo to ne znači da je HDSSB odustao od aktivnog sudjelovanja u ustavnim promjenama, ali i ustvrdio da izmjene kako su predložene izazivaju brojne nejasnoće i različita tumačenja, "pa situacija nije zrela da se ustavne promjene izglasaju ovoga petka".

ZAGREB - HSLS će nakon Nove godine krenuti u prikupljanje potpisa za referenduma protiv monetizacije autocesta, najavio je danas predsjednik te stranke Darinko Kosor na konferenciji za novinare. Davanje cesta nekome na 50 godina nije koncesija, nego prodaja, izričit je Kosor, koji očekuje da će se HSLS-ovoj inicijativi priključiti i cestarski sindikat te različite udruge. Kosor smatra da se racionalizacijom poslovanja, reprogramom dugova, uvođenjem vinjeta, prihodi od autocesta mogu dignuti za 500 milijuna kuna (godišnje) i da se tim novcem mogu servisirati dugovi, a autoceste ostati u hrvatskim rukama.

ZAGREB - U svim osnovnim i srednjim školama jutros je počelo potpisivanje peticije kojom se od premijera Zorana Milanovića traži smjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, a Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod koji je organizator potpisivanja, očekuje jako dobar odaziv. Peticijom po nazivom "Mijenjajte ga!", koja se potpisuju od 17. do 19. prosinca, obraćamo se premijeru Milanoviću od kojega tražimo smjenu ministra Jovanovića, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na današnjoj konferenciji za novinare.

ČAKOVEC - Predsjednik Skupštine Međimurske županije i županijskoga SDP-a Mladen Novak, kojemu je krajem prošlog tjedna granična policija BiH oduzela gotovo 74.000 eura koje je pokušao nezakonito unijeti u Hrvatsku, izjavio je danas kako nije znao da postoji ograničenje za prenošenje gotovine preko granice. Novak je u telefonskoj izjavi Hini kazao da se trenutno nalazi u Banja Luci gdje rješava "papirologiju", izrazivši uvjerenje da će mu oduzeti novac biti vraćen. Najavio je da će iza 15 sati dati izjavu za medije i objasniti cijelu situaciju.

ZAGREB - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) pozvao je danas radnike i sindikate da spriječe donošenje paketa radno-socijalnih zakona koji će, kako ocjenjuje sindikat, dovesti do novog vala otpuštanja i smanjivanja radničkih prava. Povećava se fond prekovremenih sati, lakše će biti otpuštanje starijih radnika i invalida na čija će se mjesta zapošljavati radnike "na kupone i vaučere", ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Sindikata PPDIV-a, koji okuplja 22.000 članova u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

ZAGREB - Dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača održalo je danas na Markovu trgu prosvjed na kojem su od Vlade zatražili da spriječi likvidaciju te izvozne tvrtke i "sustavni ekonomski genocid" nad 235 radnika, za što optužuju državne agencije koje to navodno rade u korist nekretninske mafije. Uz glasne zvižduke nezadovoljstva radnici su nosili transparente "STOP ekonomskom genocidu RIZ-a", "Vlado RH! Ne boj se građevinske mafije! Vratite RIZ-u naše dionice i naš novac!", "RIZ-ovih 45 braniteljskih mjesta na putu prema burzi!?", "Predstečajna nagodba - jednima opraštate milijarde, a RIZ-u ne plaćate dug od 103 milijuna kuna" i dr.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je izrazio zadovoljstvo nastavkom investicijskog ciklusa u gradu u ovoj godini na izmaku, posebno u okolnostima krize, ali i nezadovoljstvo gubitkom vremena u realizaciji nekih projekata i to, ustvrdio je, zbog neaktivnosti dosadašnjih vlada. Obersnel je na redovitoj konferenciji za novinare istaknuo kako je grad proteklih godina izgubio previše vremena na pripreme projekata vezanih uz riječki prometni pravac, odnosno u cestovnu i željezničku prometnu mrežu.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo pozitivno mišljenje o Planu rada i financijskom planu HRT-a za 2014., koji je izložio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najavivši da će HRT u idućoj godini povećati sredstva namijenjena proizvodnji programa i produkciji. Radman je istaknuo da su pred HRT-om dva velika sportska događaja koja će umanjiti ta sredstva, no da će unatoč tome slijedećih godina HRT biti sposoban povećavati sredstva namijenjena programu.

ZAGREB - U sklopu velike humanitarne akcije "Pomagati je lako" prikupljeno je 65 tisuća proizvoda za pomoć najsiromašnijim hrvatskim građanima, objavili su danas organizatori akcije Hrvatski Caritas i trgovački lanac Lidl. Bila je to ujedno i prigoda da Lidl korisnicima pomoći nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa daruje donaciju u proizvodima vrijednu 100.000 kuna.

ZAGREB - Kampanja "Građani glasaju protiv" objavila je danas konačni izvještaj o izvoru sredstava i visini troškova svoje promidžbe za referendum o ustavnoj definiciji braka, održan 1. prosinca ove godine, a po kojemu su prikupili 604 tisuće kuna. Ujedno su pozvali kampanju "U ime obitelji" da objavi podatke o vlastitim prihodima i rashodima kako bi se izbjeglo dodatno srozavanje dostignutih standarda u transparentnosti financiranja političkih kampanja.

ZAGREB - Fenjer s Betlehemskim svjetlom mira od danas svjetli i u Hrvatskom saboru kamo su ga donijeli članovi Saveza izviđača Hrvatske. Fenjer je postavljen u predvorje sabornice, ispred biste narodnog tribuna Stjepana Radića. Nadamo se da će svjetlo, uz vašu pomoć, pronaći put do još više domova i institucija, rekli su izviđači predsjedniku Sabora Josipu Leki kojem su predali fenjer.

ZAGREB - Od 1. siječnja odgovornost oko dizanja nepropisno parkiranih vozila paukom umjesto policije, prelazi u nadležnost Grada, prometnog redarstva i Zagrebparkinga, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkoj gradskoj upravi. "Osnovna je poanta da će redari, odnosno vozači pauka, kada dođu na mjesto gdje je vozilo krivo parkirano, napraviti snimke i poslati ih prometnom redaru u sobi s kamerama za nadzor prometa.

ZAGREB - Cjelodnevno obilježavanje 70. godišnjice smrti Nikole Tesle, jednog od najznačajnijih znanstvenika i inovatora na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, počelo je znanstvenim simpozijem u Zagrebu na dan kada je Tesla 1896. postao počasnim članom HAZU. Otvarajući skup, predsjednik HAZU akademik Živko Kusić ocijenio je da je današnji život nezmisliv bez Teslinih izuma i patenata, koji su s njihovim autorom postali baština čitavog čovječanstva.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud ni danas nije odlučivao o osnovanosti optužnice protiv bivše HTV-ove voditeljice Dijane Čuljak i njezinoga bivšega supruga Vladimira Šelebaja jer je suoptuženi Marijo Cikač priznao krivnju pa je novo ročište zakazano za 23. siječnja. Odvjetnik Dijane Čuljak Anto Nobilo izjavio je novinarima da će postupak protiv Cikača, koji je priznao krivnju, biti izdvojen zbog čega tužiteljstvo treba preoblikovati činjenični opis optužnice.

OSIJEK - Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje bivšem predsjedniku osječko-baranjske Županijske skupštine Zlatku Maksimoviću (58) optuženom da je primio 4000 eura kako bi zaposlio Osječanku u tvrtki u vlasništvu grada i županije, a njegovoj supruzi Ani (36) za pomaganje u tom nedjelu. Uskok Maksimovića tereti da je kao predsjednik Županijske skupštine, od listopada 2009. do sredine siječnja 2011. u Osijeku, posredstvom supruge pristao za četiri tisuće eura zaposliti njezinu rođakinju Danijelu Tes.

VINKOVCI - Iako su u zadnjih pet godina u Vukovarsko-srijemskoj županiji ozlijeđene samo tri osobe zbog uporabe pirotehničkih sredstava, što svjedoči o tome da građani pozitivno reagiraju na poruke koje im policija šalje već 20 godina u sklopu akcije "Mir i dobro", policija i ove godine poziva sve da se suzdrže od uporabe pirotehnike. Voditelj Službe policije u vukovarsko-srijemskoj Policijskoj upravi Dragan Franjić rekao je danas kako ovogodišnja akcija "Mir i dobro" traje od 16. prosinca do 8. siječnja, pri čemu je pozvao sve građane da se posebice u tom razdoblju suzdrže od uporabe petardi, raketa te drugih pirotehničkih i eksplozivnih sredstava.

ZAGREB - Veća energetska učinkovitost i održivost u gradnji postaje imperativ sadašnjosti i pretpostavka održivog gospodarskog razvoja Hrvatske u budućnosti, istaknuo je danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller na informativno-edukativnom skupu koji je okupio oko 150 predstavnika županija, gradova, općina, razvojnih agencija, ministarstava i ostalih tijela državne uprave.

ZAGREB - Glumac, pjesnik, pisac i glazbenik Rade Šerbedžija nastupit će u nedjelju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će prvi put zagrebačkoj publici predstaviti svoju suradnju s makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim i vodećim slovenskim kantautorom Vladom Kreslinom. Šerbedžijin zagrebački koncert uoči božićnih i novogodišnjih blagdana dio je koncertne turneje po nekoliko hrvatskih gradova započete u listopadu na kojoj promovira pjesme s posljednjeg albuma "Ponekad odlazim, ponekad dolazim" iz 2011. i albuma "Imam pjesmu za tebe" iz 2008., nastalima u suradnji s gitaristom Miroslavom Tadićem.

ZAGREB - Stotu obljetnicu smrti Miroslava Kraljevića, zagrebačka Moderna galerija obilježava ove godine dosad najvećom retrospektivom tog prvaka domaće Moderne, a nakon premijernog izdanja u Požegi izložba će od 19. prosinca biti postavljena u dvanaest dvorana prvog kata te galerije, s gotovo 200 njegovih najvažnijih ostvarenja. O Kraljevićevu značaju u hrvatskoj umjetnosti i snažnom utjecaju na generacije umjetnika svjedočit će njegove slike, crteži, grafike i skulpture nastale u nepunih šest godina intenzivnog stvaralaštva, od Požege preko Beča, Zagreba i Muenchena do Pariza.

ZAGREB - Retrospektivni pregled rada jednoga od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika Damira Sokića pod nazivom "Slijepe ulice" otvara se večeras u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba sadrži antologijska djela Sokićeva opusa nastala od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, a obuhvaća radove u rasponu od analitičkog i primarnog preko transavangarde i neo-geometrije do instalacija, objekata i najnovijih aproprijacija i assemblagea, ističe se u najavi.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙