FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB- Oko ustavnih promjena koje su u proceduri trebalo je konzultirati i predsjednika Republike Ivu Josipovića, ocijenio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. "Mislim da je bilo potrebno i da je bilo u praksi da se konzultira Predsjednik Republike, kao ovlašteni predlagatelj, jednako kao što je potrebno konzultirati i Vladu. Te institucije imaju što reći kada se mijenja zakon, a posebno kada se mijenja Ustav", rekao je Leko u emisiji 'S Markova trga' Hrvatskog radija. Time je komentirao Josipovićevu primjedbu kako je u vrijeme premijerskog mandata Jadranke Kosor bio konzultiran o ustavnim promjenama. Leko je kazao kako je Josipovićeve primjedbe na nacrt izmjena Ustava, čim ih je dobio i prokomentirao sa svojim savjetnicima, uputio u predviđenu proceduru. Dodao je kako se nada da će Odbor za Ustav obrazložiti zašto prihvaća ili ne prihvaća Josipovićeve sugestije. Na pitanje što će biti s prikupljenim potpisima za referendumsku inicijativu o dvojezičnosti, koji su danas predani u Hrvatski sabor, Leko je kazao kako će ta inicijativa ući u uobičajenu proceduru.

DRNIŠ - Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u vezi s ustavnim promjenama kako one u načelu moraju biti studiozne, prihvaćene, te kako, "gledajući danas Ustav kao cjelinu, nije siguran da Ustav nije došao u jedno stanje debalansa, da je određena materija prenormirana, neka podnormirana, da vrijeme nije pregazilo neke odredbe te da će se u budućnosti otvoriti pitanje jedne cjelovite ustavne revizije". Predsjednik je tako odgovorio novinarima u Drnišu na zamolbu da komentira ocjenu profesora ustavnog prava Branka Smerdla kako se u izmjene Ustava ide prebrzo. Na pitanje zbog čega je on predložio ustavne amandmane, Josipović je odgovorio da je kao predsjednik Republike, prema Ustavu, jedan od ovlaštenih predlagatelja Ustava. Kako je rekao, nije se gurao u inicijativu za izmjene Ustava jer "nije želio biti neki novi faktor sa svojim posebnim inicijativama", nego je, kad je formuliran konačni prijedlog promjena, dao određene primjedbe. "Moja ambicija nije bila da amandmanskim putem sudjelujem u proceduri, već da ponudim neka poboljšanja. Prepoznao sam neke slabosti, mislim da je riječ i o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati kao takve u provedbi Ustava.

DRNIŠ - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Drnišu svečano otvorio radove na uređenju i obnovi glavnoga gradskog trga Poljana, vrijedne tri milijuna kuna. Od tri milijuna kuna dva su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Drniš će iz gradskog proračuna osigurati milijun kuna. Izvođač radova je tvrtka "Graditelj svratišta", a rok za završetak je 120 dana. Prije svečanog otvorenja radova na sastanku zatvorenom za javnost o razvojnim mogućnostima i ulaganjima na području grada Drniša predsjednik Josipović razgovarao je s drniškim gospodarstvenicima te s čelnicima grada i Šibensko-kninske županije.

OGULIN - Ministar zdravlja Rajko Ostojić opovrgnuo je danas da će vukovarska bolnica izgubiti pravnu osobnost i spojiti se s nekom drugom bolnicom. "Vukovarska bolnica ostaje pravni subjekt i ne pripaja se ni jednoj drugoj bolnici, a o tome nema prijedloga ni Ministarstva zdravlja niti Vlade. To je dezinformacija i čudim se priopćenju koje reagira na takve dezinformacije", izjavio je Ostojić nakon otvorenja Odjela objedinjenog hitnog prijema u ogulinskoj bolnici. Ostojić je time odgovorio na novinarsko pitanje o današnjem pismu Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. upućenom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem se kaže, pozivajući se na pisanje "nekoliko novina", da će Opća bolnica Vukovar biti uništena kao pravna osoba i djelomično ili potpuno se pripojiti nekoj drugoj bolnici. Ostojić je rekao kako master plan za reorganizaciju bolnica još nije gotov, već je napravljen samo pilot projekt za slavonsku regiju, a slijede za središnju i sjevernu Hrvatsku. Potvrdio je da će preustroj uslijediti ali tako da će se gasiti neki odjeli i neke djelatnosti ili jedne bolnice pripajati drugima samo tamo gdje je to potrebno radi podizanja kvalitete zdravstvene usluge, posebno kod bolnica čija je međusobna udaljenost vrlo mala.

VINKOVCI - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Vinkovcima kako je hrvatsko društvo ugroženo neradom i nesposobnošću Vlade, koja u dvije godine nije napravila ništa. "Hrvatsko društvo ugroženo je neradom i nesposobnošću Vlade koja u svemu gleda krivicu drugih, a poglavito HDZ-a, a zaboravlja da je na vlasti već dvije godine i u te dvije godine nije napravila ništa", naglasio je Karamarko večeras na obilježavanju 24. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za bivšu općinu Vinkovci. Vezano za gospodarsko stanje u Hrvatskoj, Karamarko je podsjetio kako su svi gospodarski i financijski trendovi negativni već duže vrijeme, ali, rekao je, "koalicijska vlast ponaša se kao da ih se to ne tiče". "Vidjeli ste, oni se nalaze po Tuheljskim toplicama i Rijeci, i to sve pršti od nekakve narcisoidnosti jer su uvjereni da su najbolji na svijetu i da nemaju alternative te namjeravaju i dalje upropaštavati ovu državu. I to, mora se priznati, dobro i temeljito rade", rekao je Karamarko, dodavši kako je, primjerice, od petka poslijepodne do danas bez posla u Hrvatskoj ostala nova 1071 osoba. Naglasio je da vladajući "i dalje 'šilje' ideološke teme i svađaju se oko definicije braka za što uopće nije vrijeme".

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da neće dati ostavku te da su navodi predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" Željka Stipića na kojima temelji traženje njegove ostavke "neutemeljeni i lažljivi". Na molbu novinara ministar Jovanović osvrnuo se na današnjoj svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na akciju Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu "Preporod" o potpisivanju peticije u školama kojom će zaposlenici zatražiti da predsjednik Vlade Zoran Milanović smijeni ministra Jovanovića. Svečanost u MZOS-u upriličena je zbog prve dodjele nagrada i priznanja učenicima srednjih škola koji su osvojili medalje na međunarodnim olimpijadama i natjecanjima. Jovanović smatra da svoj posao radi kvalitetno i da će "jednako uspješno i u iduće dvije godine nastaviti raditi svoj posao, a gospodin Stipić može u ime svoga sindikata tražiti što želi".

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta danas su po prvi put dodijeljene nagrade učenicima koji su ostvarili iznimna postignuća na međunarodnim olimpijadama znanja u prošloj 2012./2013. školskoj godini. Nagrade za ostvarene bronačne, srebrne i zlatne medalje primilo je 25 učenika i učenica, a priznanja njihovi mentori, uz čestitke ministra Željka Jovanovića. Ministar je izrazio nadu da će se u idućoj godini pronaći način da se nagrade i nastavnici-mentori učenika, koji su ove godine dobili priznanja i tiskanu inačicu "Hrvatskoga pravopisa", dok su učenici dobili tablet i prijenosna računala. Iako su nagrade skromne, prinos učenika podizanju ugleda hrvatskoga školstva je velik i pokazuje da nam je prioritetna zadaća osiguranje boljih uvjeta za darovite učenike, kazao je Jovanović.

ŠIBENIK - Dovršeno je razminiravanje šireg obalnog područja rijeke Čikole i Rokića na šibenskom području, od ukupno oko 167 tisuća četvornih metara. Potvrdu o razminiranju predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Josip Čerina uručio je danas zamjeniku šibensko-kninskog župana Tomislavu Vrdoljaku. Sveukupno riječ je o 167.301 četvornom metru, koji su razminirani zajedničkim sredstvima organizacije DEMIRA Savezne Republike Njemačke, koja je donirala 900 tisuća kuna i Jadranske banke Šibenik koja je donirala 100 tisuća kuna. Time je ukupno sumnjivi minski prostor na području Šibensko-kninske županije smanjen na 37,8 četvornih kilometara, istaknuto je na svečanosti uručenja potvrde o razminiranju u Šibeniku.

ZAGREB - Iz HNS-a su danas odbacili i netočnim špekulacijama nazvali napise u pojedinim medijima da žele utjecati na izbor novog vodstva Hrvatske gospodarske komore (HGK) i na njezino čelo postaviti stranačkog čovjeka. HNS u priopćenju ističe svoje "čvrsto stajalište" da o vodstvu HGK trebaju isključivo odlučivati članovi Skupštine Komore prema jasno određenoj proceduri, te da će o svim promjenama u ustroju i načinu rada HGK odlučivati za to nadležna tijela. "Rad Hrvatske gospodarske komore treba biti usmjeren na podršku hrvatskom gospodarstvu, pa tako o njenom vodstvu i upravljanju trebaju odlučivati gospodarstvenici, a ne politika. Slijedom toga, HNS ni na koji način nema namjeru utjecati na ishod izbora novog vodstva HGK niti na način budućeg rada komore", navode u toj stranci. U tom smislu potpuno netočnima ocjenjuju medijske informacije da je bilo tko iz HNS-a, pa tako i Dragan Kovačević za kojega mediji nagađaju da ga stranka vidi na čelu Komore, kandidat za predsjednika HGK.

RIJEKA - Proračun Primorsko-goranske župnije za 2014. bit će 330 milijuna kuna, uravnotežen je i približno kao prošlogodišnji, a zaustavljen je njegov pad iz prijašnjih godina, rečeno je danas na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi. Pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat najavio je da u 2015. nominalni pad proračuna od 11 milijuna kuna zbog, objasnio je, dodatnog zaduženja za realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine i smanjivanje prihoda od države za relizaciju EU projekata. Naši prihodi od poreza, koji su 70 posto županijskih prihoda, rastu ove tri godine, i to je najbolji pokazatelj trenda, zaključio je Parat.

DUBROVNIK - Proračun Dubrovačko-neretvanske županije u idućoj godini bit će 177.958.000 kuna, odlučila je danas dubrovačko-neretvanska Županijska skupština. Proračun je za 22,5 posto veći nego u ovoj godini, kad je bio 145.270.000 kuna. Kako je istaknuo dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, razlika će se potrošiti za izgradnju druge i treće faze Doma zdravlja u Korčuli te za izradu projektne dokumentacije i otkup zemljišta za Centar za gospodarenje otpadom. "U proračunu smo stavili naglasak i na brigu za umirovljenike, ulaganje u županijske ceste, a najveće prihode planirali smo iz koncesija za pomorska dobra", rekao je župan Dobroslavić.

KAŠTEL NOVI - Skupina Kaštelana okupila se večeras u blizini kule Cippico u Kaštel Novom i paljenjem svijeća izrazila svoje protivljenje rušenju obnovljenog dijela tog objekta. „Danas je primjećeno nekoliko radnika koji su s krova kule Cipicco počeli uklanjati crijepove a to znači početak rušenja obnovljenog dijela kule, koju je nedavno najavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te smo odlučili mirnim prosvjedom i paljenjem svijeća izraziti naše protivljenje rušenju“, rekao je Hini predstavnik kaštelanske građanske inicijative „Protiv rušenja kule Cippico“ Branko Radačić. Najavio je kako će se i idućih dana svaku večer građani okupljati na istom mjestu i paljenjem svijeća prosvjedovati protiv rušenja obnovljenog dijela kule Cipicco. „Građanska incijativa 'Protiv rušenja kule Cipicco' od jučer je na javnim mjestma u Kaštelima počela organizirati peticiju protiv rušenja i do sada smo prikupili oko 800 potpisa. Također građanska incijativa 'Kaštela za Cippicco' je putem Facebooka prikupila oko 400 potpisa građana koji se protive rušenju obnovljenog dijela kule Cipicco“, pojasnio je Radačić.

RIJEKA - Nije postignut nikakav dogovor na sastanku poslodavca iz Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH), predstavnika većinskog Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), Samostalnog sindikata turizma i usluga (STUH) te Radničkog vijeća. LRH ne odstupa od programa zbrinjavanja 87 radnika, što, budući da nema plana prekvalifikacije, znači otkaz za sve iz programa, izjavila je večeras Hini voditeljica kvarnerskog ureda SIK-a Marina Cvitić. Cvitić je nakon sastanka u telefonskoj izjavi Hini kazala kako LRH, koji je u većinskom vlasništvu SN Holdinga, dobro posluje, povećao je profit te nije u financijskim teškoćama zbog kojih bi tvrtka trebala otpuštati zaposlene. Čini se da je riječ o gladi vlasnika za još većom dobiti, naglasila je sindikalistica Cvitić, dodavši kako očito nije bilo dovoljno to što je broj zaposlenih od ulaska SN Holdinga u LRH prepolovljen.

ZAGREB - Završna publikacije međunarodnog projekta "ACCESS: Prema pravednom i transparentnom pristupu visokom obrazovanju u Hrvatskoj" donosi i objedinjuje preporuke za unaprjeđenje sustava financiranja visokih učilišta i studentskoga standarda u Hrvatskoj. Riječ je o publikaciji koja će, putem iznesenih preporuka, pridonijeti da se važan sustav kao što je visoko obrazovanje, financira pravedno i transparentno, suglasni su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Šćukanec i voditelj programa Instituta za razvoj obrazovanja Thomas Farnell. Predstavljanje publikacije priređeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) s namjerom da se s njezinim sadržajem upoznaju predstavnici visokih učilišta, studenti, istraživači i šira javnosti.

ZAGREB - U povodu stote obljetnice rođenja katalonskog pisca i pjesnika Salvadora Espriua zagrebački nakladnik Antibarbarus obavio je hrvatski prijevod njegove pjesničke knjige "Bikova koža", smatrane njegovim najvažnijim djelom koje je utrlo put u svijet katalonskom pjesništvu. O djelu je na današnjem predstavljanju u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu govorio njegov prevoditelj Tonko Maroević, istaknuvši kako je Espriu pisao i objavljivao u teškim vremenima diktature Francisca Franca, kada je katalonski jezik bio zabranjen. "Bikova koža" metafora je koja se odnosi na zemljopisni oblik čitavog Iberskog poluotoka, kazao je Maroević. "U njoj je Espriu htio pokazati vitalnost vlastitog jezika, jednog od najstarijih romanskih nezika. No, ono po čemu je taj spjev poseban je to što autor u njemu nudi oblik nacionalne svijesti koji ne isključuje univerzalizam", istaknuo je.

ZAGREB - Jedan je od najistaknutijih hrvatskih karikaturista Anton Oton Reisinger, koji je generacijama čitatelja poznatiji samo kao Oto Reisinger, primio je danas na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici Veliku nagradu za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Tijekom više od šest desetljeća duge karijere, Reisinger, nerijetko nazivan "ikonom karikature", stvorio je impozantan opus s oko 70 tisuća radova, najvećim dijelom karikatura i karikaturalnih vinjeta, ali i ilustracija, stripova i crteža, ističe se u obrazloženju. Taj izvanredan crtač bavio se i ilustracijom, opremom knjiga, oblikovanjem plakata, reklamnim crtežom, pa čak i crtanim filmom, pokazujući svestranost istinskoga likovnjaka koji odlično poznaje metier i tehniku, dodaje se.

SPLIT - Protiv Splićanina Dorisa Mijanića, koji je u listopadu u Splitu nožem napao i ozlijedio nizozemsku konzulicu Silvanu Kondić, Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za pokušaj ubojstva, doznaje večeras Hina u Državnom odvjetništvu u Splitu. Optužnica tereti Mijanića da je ušao u ured konzulata Kraljevine Nizozemske, koji se nalazi u Zvonimirovoj ulici, u Koteksovom neboderu te je konzulicu Kondić napao nožem. Izbo ju je po glavi, no ozljede nisu bile opasne po život. Zbog ozljeda nizozemska konzulica Kondić nekoliko se dana oporavljati u splitskoj bolnici. Optuženi Mijanić se nalazi u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče, na promatranju.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙