FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

RIJEKA - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović rekao je danas u Rijeci da se sirijsko kemijsko oružje neće prekrcavati u Hrvatskoj, nego najvjerojatnije u Italiji. Kazao je da po onome što zadnje zna, neće biti ništa od pretovara prekursora, sastojka za proizvodnju bojnih otrova, iz Sirije preko hrvatskih luka, jer je Italija nakon dugo razgovora prihvatila da se to obavi u nekoj od talijanskih luka. Hrvatskoj se, rekao je, pristupilo u ovome relativno kasno. Ovaj posao sigurnosno nije opasan, a politički gledano, svijet se rješava jednog velikog zla jer se uništavaju supstance za proizvodnju kemijskog oružja u rukama diktatorskog režima, istaknuo je premijer te dodao kako to nije program NATO-a, nego UN-a. Kazao je da je Hrvatska, na sreću, jedna od najvećih europskih mediteranskih država po duljini obale. To nas se itekako tiče. Bili smo svjesniji i odgovorniji od nekih država koje su bile vrlo glasne kad je trebalo vojno intervenirati u Siriji, a sad kad je trebalo obaviti jedan relativno tehnički nezahtjevan posao, prepale se se svoje javnosti. Meni je drago da je hrvatska javnost uglavnom reagirala na ovo racionalno, kazao je hrvatski premijer.

RIJEKA - Premijer Zoran Milanović poručio je danas da se neće mijenjati taktika Vlade i da neće biti promjena u Vladi. Vlada treba u svom poslu malo više podrške, i to ne od oporbe, nego od raznih segmenata društva. Potrebno je razumijevanje, ne kredita i da nam gledaju kroz prste. Situacija je teška, ali daleko od toga da je beznadna, rekao je Milanović u Rijeci i poručio da se neće mijenjati taktika Vlade te da neće biti promjena u Vladi. Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović sudjeluje danas u Rijeci na izbornoj skupštini županijske organizacije SDP-a. Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da je skup SDP-a koji je na polovici mandata na vlasti jučer održan u Tuheljskim Toplicama bio malo prošireni sastanak kluba zastupnika koji se održava 20 puta godišnje. "To je sastanak na pola puta, idemo malo prespora ali smo na pravom putu", rekao je, uz ostalo, Milanović.

RIJEKA - Predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas u Rijeci da SDP nije iznevjerio birače i da Hrvatska nema alternative jer "ono što se nudi s druge strane nije dobro ni pošteno". Na izbornoj skupštini SDP-a Primorsko-goranske županije ustvrdio je da je SDP najbolja hrvatska politička stranka te da je na njoj najveća odgovornost. Govoreći o dosadašnjem radu Vlade, kazao je da SDP prije izbora nije davao lažna obećanja te da se ne stidi ničega što je učinjeno. "Nešto smo mogli učiniti bolje, ali je bitno da nismo iznevjerili sebe ni birače", naveo je Milanović te je ocijenio da Hrvatska uz SDP nema alternative kad je politika u pitanju. "Ono što se nudi s druge strane nije dobro ni pošteno", izjavio je Milanović izrazivši uvjerenje da će to građani prepoznati.

Ističući vrijednosti telorancije i razumijevanja drukčijeg na ovim prostorima, kazao je da se neće dopustiti da se prava manjina brišu preko noći. "Nećemo dopustiti da se prava manjina brišu preko noći dok smo mi na vlasti. Svi oni koji su meta takvih pokušaja mogu mirno živjeti i spavati", poručio je Milanović.

ZAGREB - Savez izviđača Hrvatske i ove je godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a ispred zagrebačke Katedrale svjetlo mira uručili su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki koji ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale. Mons. Kuhtić je poručio vjernicima na misi, kojoj je nazočio i Josip Leko, neka Betlehemsko svjetlo upale i u svojim srcima. "Iz ove prvostolnice, noseći svjetlo Betlehema, molimo u tišini svojih srca: Isuse, koji si rođen u Betlehemu, budi uvijek s nama. I nedaj nikada očima našim izgubiti sjaj tvoje ljubavi i prisutnosti", kazao je Kuhtić. Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je da je simbolika važna, a ovo je religiozni simbol svjetla nade. Želim da to svjetlo donese i nadu i optimizam u hrvatsko društvo", izjavio je Leko novinarima i dodao da, budući da živimo u sekularnoj državi, priželjkuje ponajprije pravednije društvo, više optimizma i više radnih mjesta. Josipu Leki Betlehemsko svjetlo predala je izviđačica Tea Vidović iz Odreda izviđača "Savski gaj". Leko se pohvalio da je u mladosti i sam bio izviđač te izrazio zadovoljstvo da upravo izviđači organiziraju dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku. Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Bojan Smode podsjetio je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača i traje više od 20 godina, od ratne 1992.

ZAGREB - S hrvatskog je tržišta povučeno i uništeno nekoliko stotina dječjih igračaka, gotovo 1.500 zračnih pušaka i više od 4.500 ostalih proizvoda poput pokazivača i privjesaka koji sadrže izvore optičkog zračenja nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je u listopadu i studenom inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju odnosno uvozom i distribucijom dječjih igračaka. Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad pokazivača, privjesaka i ostalih proizvoda i 275 dječjih igračaka. Svi ti proizvodi prijavljeni su u sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX). Iz Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja poručuju da će i dalje provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser). Pozvali su građane da pri uporabi proizvoda s ugrađenim izvorim optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikad ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u sunce. Također napominju da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku.

ZAGREB - Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) izvijestio je danas kako želi upozoriti urednike i novinare portala Dnevno.hr i javnost da su neki prilozi tog portala huškačke naravi i kao takvi mogu ugroziti i neopravdano stvoriti brojne neugodnosti onima o kojima novinari portala pišu. "Napadi i uvrede tog portala i u manjoj mjeri tiskanog tjednika '7Dnevno' na račun pojedinaca, udruga i društvenih skupina koji ne dijele njihov konzervativno desničarski svjetonazor vraćaju nas u devedesete godine i nerijetko srozavaju kulturu javnog komuniciranja na razinu govora mržnje ratnog i poratnog Slobodnog tjednika te Imperijala", navodi HND. Ocjenjuje da je znatan dio sadržaja Dnevno.hr proizveden mimo pa i protivno profesionalnim novinarskim načelima prema kojima u tekstovima moraju biti iznesene provjerene činjenice i argumenti, a ne diskvalifikacije. "Progon i reket ne smiju biti cilj posla koji pretendira da bude novinarski. Smatramo da tako portal Dnevno.hr nerijetko zloupotrebljava medijski prostor za rabote protivne temeljnom smislu i zadaćama novinarstva. I u mnogim drugim medijima u hrvatskom medijskom prostoru, i lijevog i desnog svjetonazora, ima pojava neprofesionalizma, netolerancije i očigledne pristranosti ali ipak ne toliko kao na portalu Dnevno.hr", ocjenjuje HND.

PULA - Na ovogodišnjem, 19. Sajmu knjige u Istri danas su uručene književne nagrade Kiklop za 2013. godinu u 12 kategorija pa je tako za urednicu ili urednika godine nagradu dobila Gordana Farkaš Sfeci (Naklada OceanMore), a za prozno djelo godine Daša Drndić za knjigu "Belladonna" u izdanju "Frakture" i Roman Simić Bodrožić za knjigu "Nahrani me" u izdanju "Profil Knjige". Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Antoniu Barišiću za knjigu "Srest ćemo se opet" u izdanju naklade "Jesenski i Turk", dok je za pjesničku zbirku godine osvojio Arsen Dedić za zbirku "Kapi za oči" u izdanju "Profil Knjige". Književna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora ili autorice godine dobila je Alice Munro za knjigu "Previše sreće" u izdanju naklade "OceanMore", za prijevod godine Truda Stamać za knjigu Ingeborg Bachmann i Paul Celan "Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange" u izdanju naklade "OceanMore". Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop uručio je Kiklopa za životno djelo Milivoju Solaru, jednom od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙