FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Apel za dopisništva HRT-a

Autor: zkre
MOSTAR, 16. prosinca 2013. (Hina) - Vodstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru zatražilo je u ponedjeljak od ravnateljstva Hrvatske radio-televizije (HRT) da preispita odluku o zatvaranju dvaju dopisništava u Sarajevu i Mostaru, tvrdeći da bi u tome slučaju nastupile dalekosežne negativne posljedice za Hrvate u BiH.

Otvoreno pismo direktoru HRT-a Goranu Radmanu potpisali su dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić te pročelnik Odjela novinarstva Ilija Musa ističući da su Hrvati u BiH suočeni s medijskim mrakom.

"Trenutačna situacija na javnim radiotelevizijskim emiterima u BiH takva je da se nameće 'miks-jezik', a nemamo mogućnost ni artikuliranja radiotelevizijskog programa koji bi zadovoljio interese hrvatskog naroda i koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku, ni na državnoj, niti na entitetskoj razini, pa smo u tom smislu medijski zakinuti", stoji u otvorenome pismu koje je upućeno na adresu ravnateljstva HRT-a u BiH.

Istaknuto je da bi zbog medijske ugroženosti Hrvata u BiH takva odluka o ukidanju dopisništava mogla rezultirati dalekosežnim negativnim posljedicama. Dekan Tomić i pročelnik Musa apelirali su na ravnateljstvo HRT-a da preispita svoju odluku te na taj način 'omogući i unaprijedi daljnji rad dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu'.

U pismu se navodi kako se očekivalo da će upravo HRT omogućiti nužnu medijsku zaštitu, koja je, između ostaloga ustavna obveza Republike Hrvatske o osobitoj skrbi i zaštiti Hrvata izvan domovine.

"HRT u Bosni i Hercegovini poima se kao jedini radiotelevizijski sustav na kojemu se mogu dobiti potpune i objektivne informacije o trenutačnom položaju Hrvata u BiH na hrvatskom jeziku", dodaje se u otvorenom pismu.

Uprava HRT-a nedavno je, u sklopu racionalizacije poslovanja, odlučila zatvoriti dva dopisništva sa sjedištem u Mostaru i Sarajevu gdje je radilo 20-ak djelatnika.

Umjesto njih područje BiH pokrivat će dvoje novinara koji će istodobno biti i kamermani te montirati priloge koji će se emitirati u programu HRT-a.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙