FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Još jedan poginuli u Siriji, spremaju se zatvorske kazne za organizatore

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. prosinca 2013.(Hina) - Još jedan mladić iz Bosne i Hercegovine poginuo je ovog tjedna u Siriji boreći se na strani radikalnih islamističkih skupina, a zabrinute zbog te činjenice bosanskohercegovačke vlasti pripremaju kazne do deset godina zatvora za osobe koje organiziraju odlaske dragovoljaca na takva ratišta, prenose u petak lokalni mediji u BiH.

Kako prenosi sarajevski "Dnevni avaz" 21-godišnji Vernes Vehabović iz okolice Zenice poginuo je u Siriji vjerojatno u srijedu i to je već šesti takav slučaj.

Njegov otac Enes potvrdio je tu informaciju objasnivši kako je Vernes preko Turske otputovao za Siriju 1. kolovoza i to zajedno s još četiri mladića i tri djevojke. Članovima obitelji nije ni rekao da odlazi, a javio se tek kada je stigao u Siriju naznačivši kako tamo kani ostati "dok ne donese slobodu islamu".

Otac tvrdi kako se Vernes mjesecima prije odlaska otuđio od obitelji priključivši se zagovornicima radikalnog islama.

"Vjernici smo ali poštujemo bosanski islam, a ne ovaj fanatizam u koji je on upao", kazao je Enes Vehabović dodajući kako je siguran da mlade ljude vrbuju oni koji od toga imaju korist.

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini pretpostavljaju kako je na sirijsko ratište do sada otišlo najmanje 60 mladića iz BiH, a svi oni uglavnom se bore kao pripadnici skupine Al-Nusra bliske Al-Kaidi ili organizacije Islamska država Irak.

Nagađa se kako iza svega stoji mreža koju čine pripadnici salafističkog pokreta, zagovornika onoga što smatraju izvornim značenjem islama iz vremena proroka Muhameda.

Zastupnički dom parlamenta BiH u četvrtak navečer je podržao izmjene kaznenog zakona što ih je, potaknuto takvim pojavama, predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Izmjenama zakona predviđene su zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju sudjelovanje ili izravno sudjeluju u oružanim sukobima izvan BiH.

Najveća zatvorska kazna bila bi deset godina, a odnosila bi se na organizatore odlaska građana BiH na inozemna ratišta.

Da bi ove izmjene stupile na snagu treba ih potvrditi i Dom naroda državnog parlamenta.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙