FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski vrhovni sud odriješio banke krivnje po točki viših troškova kredita zbog tečajnih oscilacija

Autor: gple
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Banke nisu krive za veće troškove vlasnika deviznih kredita povezane s oscilacijama valutnih tečajeva ali moraju izvijestiti klijente o mogućim promjenama tečajeva, zaključio je danas mađarski vrhovni sud, odgodivši mišljenje o bankovnim jednostranim izmjenama ugovora do preliminarne presude europskog suda.

Ugovori o deviznim kreditima omogućili su zajmoprimcima da iskoriste prednost povoljnijih kamata od onih u kreditima iskazanima u mađarskim forintama. Stoga moraju snositi i rizike povezane s oscilacijama valutnih tečajeva, zaključio je sud.

Pravno mišljenje Kurije trebalo bi definirati jedinstven pravni tretman takvih kredita pred nižim sudovima, podsjeća mađarski poslovni portal Portfolio.hu.

Ugovori o kreditima ne mogu biti poništeni isključivo na osnovi rizika povezanih s tečajnim oscilacijama, upozorava sud, naglasivši ipak da su financijske institucije dužne izvijestiti klijente o mogućim promjenama valutnih tečajeva i o njihovom utjecaju na visinu mjesečnih rata.

U slučaju poništenja ugovora o kreditu, sudovi moraju pronaći načina da dopune ugovor i osiguraju njegovu valjanost a ostali njegovi aspekti ostaju na snazi, dodaju suci.

Što se pak tiče banaka i njihovih jednostranih izmjena ugovora o kreditima, mađarski vrhovni sud odgodio je presudu o tom aspektu problema do objave preliminarne presude Europskog suda pravde u odgovarajućem sporu.

Mađarska je Kuria usvojila mišljenje nakon žestoke rasprave, s više nego dvotrećinskom većinom glasova.

Sada se čeka sljedeći potez vlade premijera Viktora Orbana, koja je poručila da je odlučna u namjeri da pomogne vlasnicima deviznih kredita. Stoga još nije isključena mogućnost da vlada bankama nametne program pomoći u otplati spornih kredita.

Vlada još nije reagirala na mišljenje vrhovnog suda iako su pojedini dužnosnici kazali da bi mogla zatražiti i smjernice od ustavnog suda, prenosi Reuters.

Mjesečne rate vlasnika deviznih kredita u Mađarskoj naglo su poskočile zbog osjetnog pada vrijednosti mađarske forinte, pa su mnogi građani zatražili zaštitu pred sudovima.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙