FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U četvrtak objava revizije stanja u slovenskim bankama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 11. prosinca 2013.(Hina) - U četvrtak će, po još uvijek neslužbenim informacijama, biti javno objavljeni rezultati stresnih testova i nezavisne revizije kvalitete sredstava u slovenskim bankama, objavio je u srijedu Slovenski radio.

S rezultatima su već upoznati slovenska vlada i središnja banka, koja je ustvrdila da će banke, bez obzira na objavu rezultata, djelovati i raditi normalno i da su depoziti građana u bankama sigurni.

Direktor vladina ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) Boštjan Vasle izjavio je u srijedu da kvaliteta aktive u bankama pada, a visina loših kredita u slovenskom bankarskom sustavu prema zadnjim podacima i dalje je u porastu. Tako je, prema podacima iz rujna, čak 17,5 posto kredita koje su izdale slovenske banke bilo neoperativnih, odnosno loših, a banke zato i dalje smanjuju kreditne plasmane.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na neslužbene procjene, navode da je međunarodna revizija koja se vodi uz suglasnost europskih ustanova pokazala da je u slovenskim bankama "rupa" od nešto manje od 4 milijarde eura loših kredita, odnosno nenaplativih potraživanja.

Odmah nakon objave rezultata stanja u bankama trebao bi početi proces dokapitalizacije banaka i prebacivanje njihovih loših kredita na tzv. "lošu banku", a kontaminirani krediti bili bi nadomješteni državnim obveznicama temeljem kojih bi se banke zadužile kod Europske centralne banke.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙