FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada povećala sredstva za dokapitalizaciju banaka

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. studenog 2013.(Hina) - Slovenska vlada u srijedu je donijela dopunjeni zakon o javnim financijama, kako bi zajamčila dodatna sredstva iz proračuna za dokapitalizaciju banaka u državnom vlasništvu koja se očekuje sredinom idućeg mjeseca.

"Uskoro će biti završeni nezavisni pregledi kvalitete sredstava u bankama i stresni testovi, u pravcu jačanja i prestrukturiranja reprezentativnog dijela financijskog sektora", a izmjenama zakona o javnim financijama osigurava se dodatnih 200 milijuna eura za jačanje stabilnosti banaka, navela je u priopćenju slovenska vlada.

Time su sredstva za dokapitalizaciju banaka koje je središnja banka predviđala sa 1,2 milijarde eura u u ovoj godini povećana na 1,4 milijarde. Rezultati pregleda banaka koji će otkriti stanje bilanci, visinu loših kredita i potrebu za dokapitalizacijom, bit će objavljueni u petak 13. prosinca.

Agencija Fitch nedavno je procijenila da bi po najnegativnijem scenariju Slovenija za dokapitalizaciju vodećih banaka morala izdvojiti čak 4,6 milijarde eura, a neki strani analitičari smatraju da bi Slovenija mogla dokapitalizirati banke bez strane pomoći ako svota za dokapitalizaciju ne prijeđe 2,5 milijarde.

Iako se procjenjuje da slovenske banke imaju oko skoro 8 milijardi loših kredita, što je više od petina nacionalnog BDP-a, guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec izjavio je nedavno da nijedna banka nakon objave podataka o kvaliteti njihova portfelja 13. prosinca neće ići u stečaj ili likvidaciju i da središnja banka i vlada imaju precizan scenarij za svaku banku u slovenskom bankarskom sistemu.

Slovenske banke imaju nominalno 7,8 milijardi eura loših kredita iz prošlosti, ali stvarni iznos loših kredita u sadašnjem je trenutku oko 4 milijarde eura jer su za ostalo banke već ranije izvršile otpise i rezervacije, rekao je Jazbec.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙