FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Franak poziva HNB, HUB i MFIN na pregovore

Autor: nbrc
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Udruga Franak danas je pozvala Hrvatsku narodnu banku (HNB), Hrvatsku udrugu banaka (HUB) i Ministarstvo financija na pregovore za uklanjanje nezakonitosti u euro i kunskim kreditima te u svim kreditima vezanim uz švicarski franak, osim stambenih.

"Pozivamo HNB, HUB i Ministarstvo financija da organiziraju pregovore, uz aktivno i kreativno sudjelovanje Udruge Franak, na kojima bi se pokušalo pronaći optimalno rješenje za određivanje parametara za određivanje promjenjive kamate u svim kreditima u kojima ti parametri nisu ugovoreni", navodi se u otvorenom pismu Udruge Franak.

U toj udruzi, naime, smatraju da je rješenje iz članka 11.a stavku 5. izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju neprovedivo bez unaprijed određenih pravila za iznalaženje fiksnoga dijela kamate, a kako uskoro počinje primjena te odredbe smatraju da je pregovore potrebno hitno organizirati.

Iz Udruge Franak najavljuju da će, ako njihov apel za iznalaženje kompromisnih rješenja ne bude prihvaćen, biti prisiljeni poduzeti nove aktivnosti.

Pritom najavljuju dvije moguće mjere - organizaciju mreže za podizanje privatnih tužbi zbog nezakonitih kamata u desecima tisuća ugovora o kreditu, te podizanje nove kolektivne tužbe putem udruge Potrošač zbog nezakonitih kamata u svim kreditima, a to znači u euro i kunskim kreditima, dok u kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak već postoji nepravomoćna presuda u kolektivnom sudskom procesu.

Udruga Franak u otvorenom pismu pozdravlja kompromisno rješenje koje je postignuto za prekid nezakonite prakse banaka u stambenim kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak kao prvu mjeru koja će donijeti konkretne rezultate.

"Pozdravljamo ovo rješenje prije svega kao tranzicijsku mjeru kako bi se kvalitetno nastavilo raditi na otklanjanju nezakonitosti u određivanju kamata u budućnosti", navode iz Franka.

Upozoravaju, naime, da su izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju ipak poprilično manjkave, jer je država prihvatila intervenirati samo u stambenim kreditima s klauzulom u švicarcima.

Nezakonitosti u određivanju kamata postoje u preko stotinu tisuća drugih kredita, a donesenim izmjenama Zakona to neće biti riješeno, navode iz Udruge Franak objašnjavajući kako je propisano da u svim kreditima u kojima nisu ugovoreni parametri za određivanje promjenjive kamate banke to moraju uskladiti sa zakonom i odrediti parametre za ubuduće.

U ugovorima o kreditima u kojima način određivanja promjenjive kamate nije ugovoren na početku, nemoguće je usred trajanja ugovornog odnosa uskladiti parametre za određivanje kamate bez arbitraže države, smatraju u Udruzi Franak.

(Hina) xpp/xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙