FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shema lakše otplate kredita u Mađarskoj obuhvatit će novih 100.000 dužnika

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 18. studenog 2013. (Hina/MTI) - U idućih nekoliko tjedana ili mjeseci 100-tinjak tisuća vlasnika hipotekarnih kredita koji imaju problema s otplatom moći će se uključiti u shemu kojom se izračun mjesečne rate temelji na fiksnom valutnom tečaju, kazao je u ponedjeljak Mihaly Patai, čelnik tamošenjeg bankovnog udruženja.

Proširena shema uključit će tako nekoliko desetina tisuća zajmoprimaca koji ne mogu vraćati kredite, kazao je Patai, predsjednik uprave i izvršni direktor mađarskog ogranka UniCredita.

Ohrabrujuće je za mađarski bankarski sustav što mađarske banke na koje se to odnosi čine sve kako bi se osiguralo da odgovarajuće odluke zakonodavaca budu uspješno provedene, kazao je Patai na skupu održanom u tamošnjoj središnjoj banci.

Početkom studenoga mađarski je parlament na incijativu vladajuće stranke Fidesz donio odluku o proširenju sheme o ograničenju valutnog tečaja i produljenju moratorija za ovršne postupke na cijelo razdoblje zimskih mjeseci pa sve do 30. travnja.

Prijašnja ograničenja onemogućavala su ulazak u navedeni program onim vlasnicima kredita koji kasne s otplatom više od 90 dana. U tu skupinu ulazi približno 150.000 obitelji protiv kojih nisu pokrenuti ovršni postupci a bili bi spremni vraćati dugove. Proširenje sheme nudi svojevrsno rješenje takvim obiteljima.

Prema shemi lakše otplate izračun iznosa rate kredita bazira se na fiksnom tečaju, pri čemu se razlika koja proizlazi iz razlike između fiksnih i tržišnih valutnih tečajeva usmjerava na posebni račun za kasnije otplate.

Po razgovoru s čelnicima najvećih banaka u Mađarskoj Patai je kazao da će Mađarsku također pogoditi planovi Europske unije o uspostavi bankovne unije. Ujedno je ustvrdio da će i u Mađarskoj trebati biti uvedeni uvjeti toga novoga sustava, jer će međunarodne banke u zemlji biti članice bankovne unije.

Patai se pozvao na izjave guvernera središnje banke Gyorgyja Matolcsyja, koji je sudjelovao na navedenom skupu, da će bankama biti zajamčena mogućnost uključivanja u uniju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙