FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Saborski odbori za Ustav i za zakonodavstvo danas su na zajedničkoj sjednici jednoglasno i gotovo bez rasprave utvrdili prijedlog izmjena Ustava RH, istovjetan tekstu koji je Sabor ranije potvrdio kao nacrt ustavnih promjena. O predloženim ustavnim promjenama na sjednici je govorio jedino vanjski član, profesor ustavnog prava Branko Smerdel, koji je članak 5. predloženog teksta nazvao neustavnim. Tim je člankom predviđeno da se ustavni zakoni o pravima nacionalnih manjina, o Ustavnom sudu i o provedbi ustava donose dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru i kroz tri faze, kao i sam Ustav. Dodano je, međutim, da Sabor natpolovičnom većinom svih zastupnika može odlučiti da se po istom postupku donesu i drugi zakoni.

ZAGREB - Stožer je svoje obavio, sad je na redu Hrvatski sabor, izjavio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić nakon što je Stožer Saboru predao kutije s oko 680.000 potpisa potpore za raspisivanje tzv. antićiriličnog referenduma. Inicijativa Stožera bit će tretirana na isti način kao i građanske inicijative prije nje, rekao je novinarima predsjednik Sabora Josip Leko koji se s predstavnicima Stožera sastao bez nazočnosti javnosti. Stožer se nada da će do referenduma doći, mi smo svoje odradili, sada je Sabor na redu, izjavio je Josić novinarima.

ZAGREB - U spomen na sve poginule novinare i reportere u Domovinskom ratu, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zapalili su danas svijeće ispred glavnog ulaza u zgradu HRT-a te pozvali vodstvo nacionalne televizije i radija da preispita svoj stav prema braniteljskoj populaciji. "Puno je onih koji su prateći stvaranje hrvatske države za nju položili svoje živote, a mi osjećamo obvezu da im paljenjem svijeća iskažemo poštovanje", izjavio je član Stožera Vlado Iljkić. Istaknuo je kako bi vodstvo HRT-a trebalo preispitati svoj stav prema branteljskoj populaciji koja je stvarala hrvatsku državu.

GOSPIĆ - Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Gospiću, gdje je otvorio odjel hitne medicine, odbio potvrditi medijske napise o spajanju nekih bolnica ističući da će masterplan s tim u vezi biti gotov za četiri tjedna, a i iz uvodnoga masterplana se vidi kako neke bolnice treba spajati. Ostojić je kazao kako i po "uvodnome masterplanu" podatci poslovne analize upućuju na to da će se neke bolnice pripojiti većim županijskim bolnicama, možda i prije Nove godine. Kako je rekao, o tome će se raspraviti prije toga na sjednici Vlade, a o masterplanu bit će održana javna rasprava.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić danas je najavio da će povodom godišnjice objave Registra branitelja uskoro izvijestiti o rezultatima provjera lažnih invalida i branitelja, kazavši kako je teško očekivati da se ta problematika riješi za godinu dana, iako pomaci postoje. "Napravit ćemo tiskovnu konferenciju jer se bliži godišnjica objave Registra branitelja, a mogu ponoviti ono što sam već rekao - lažni branitelji, lažni invalidi uglavnom imaju bolju dokumentaciju od onih koji su istinski invalidi i branitelji. To je dugotrajan posao, Registar je punjen 20 godina svime i svačime i iluzorno je očekivati da ćemo mi za godinu dana razriješiti tu problematiku, ali radimo na tome i vidi se da radimo", rekao je Matić.

ZAGREB - Na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku danas je u nazočnosti članova obitelji održana identifikacija posmrtnih ostataka 19 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica u šest županija, nestalih nakon operacija "Bljesak" i "Oluja", a Hrvatska još uvijek traga za 1664 svoja državljana koji su nestali tijekom Domovinskog rata. Identifikaciji je nazočio ministar branitelja Predrag Matić koji je članovima obitelji nestalih izrazio sućut u ime Vlade, Ministarstva branitelja i Uprave za zatočene i nestale.

ZAGREB - Hrvatski laburisti aktualizirali su danas zahtjev da se njihov prijedlog o smanjenju plaća državnih dužnosnika za petinu, odnosno 21 posto, u što žurnijem roku raspravi u Hrvatskom saboru. Tražimo da se izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika (koje to predviđaju) uvrste na dnevni red 11. izvanredne saborske sjednice sazvane za ovaj tjedan, piše Klub Hrvatskih laburista-Stranke rada u prigovoru na dnevni red. Podsjeća da su laburisti svoj prijedlog u proceduru uputili još u travnju.

ZAGREB - Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić optužio je danas Vladu da nesposobnost pokretanja gospodarskog rasta, koji je jedni pravi izlaz iz krize, nadomješta daljnjim osiromašivanjem sustava znanosti i obrazovanja. Ribić je novinarima rekao da Vlada otkazuje Kolektivni ugovor (KU) za znanost i visokom obrazovanju jer je odgovorna jedino prema kreditorima, pa godinama gura politiku financijske konsolidacije na štetu interesa građana, umjesto da se fokusira na gospodarski rast.

ZAGREB - Prosvjedna akcija "Odustanite od koncesije", kojom se traži od Vlade da odustane od davanja autocesta u koncesiju, održana je danas ispred Banskih dvora u organizaciji sindikata i nevladnih udruga. Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je novinarima da prosvjednici traže od Vlade poništenje odluke o davanju autocesta u koncesiju i odabir drugih modela monetizacije kroz refinanciranje duga povoljnijim kreditima ili prodajom obveznica, sukcesivno kako dospijeva dug. Također traže raskidanje ugovora sa savjetnicima za monetizaciju i povrat sredstava jer nisu obavili svoj zadatak.

OSIJEK - Grad Osijek donirao je danas Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) 350.000 kuna, za razminiranje 62.700 četvornih metara minski sumnjivih površina kod prigradskog naselja Nemetin. Ugovor o donaciji u gradskoj upravi potpisali su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, a Vrkić je kazao kako bi, ako vremenske prilike dozvole, to područje moglo biti razminirano do kraja ove godine.

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta upozorio je danas da su nitko od pripadnika srpske paravojske, koji su u prosincu 1991. u selu Jošani kod Gline ubili 21 hrvatskog civila, do danas nije odgovarao za taj ratni zločin niti je dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog čega poziva na jačanje regionalne suradnje kako bi se zločincima sudilo u njihovoj zemlji. Documenta u priopćenju podsjeća kako je na današnji dan, 16. prosinca 1991. malokalibarskim oružjem s prigušivačima hicima u glavu ubijen 21 civil, dok je jednom liječničkom intervencijom spašen život. Žrtve su uglavnom bile žene starije životne dobi, a ubijeno je i četvero mladih ljudi.

ZAGREB - Uskok je nakon jednogodišnje istrage podnio optužnicu protiv bivšeg zagrebačkog kriminalista Mislava Merkaša koji je kao policajac zadužen za suzbijanje prostitucije svodnicima navodno dojavljivao podatke o racijama i na taj način u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura, doznaje se u državnom odvjetništvu. Uz Merkaša je optužnicom obuhvaćeno još 12 osoba, uglavnom svodnika, ali i bivša zagrebačka policajka koja je također osumnjičena za prodavanje informacija. Uskok tvrdi da se 13 optuženih udružilo zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima.

PULA - Dječak od 14 godina ozlijeđen je u subotu poslijepodne u mjestu Škropeti na području Karojbe kada mu je uslijed strujnog udara na dalakovodu opećeno čak 40 posto tijela, izvijestila je danas istarska policija. Prema policijskim podacima do nemilog događaja došlo je kada se dječak popeo na metalni stup dvostrukog dalekovoda, prešao zaštitnu zonu na visini od jedanaest metara te na neutvrđen način doživio strujni udar.

VIROVITICA - Policija poziva roditelje da upozore svoju djecu na opasnosti od neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, podsjećajući da su za kršenje propisa u tom dijelu predviđene novčane kazne od 1000 do 5000 kuna te najavljujući da će protiv prekršitelja podnositi optužne prijedloge. Virovitičko-podravska policija u današnjem priopćenju napominje da pojedini građani, naročito mladi, radost i veselje u vrijeme predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana često iskazuju bacanjem petardi te ispaljivanjem raketa, a poneki i pucanjem iz vatrenog oružja te uporabom eksplozivnih sredstava i naprava.

ZAGREB - Na suđenju pripadnicima specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gruborima u kolovozu 1995. svjedok Aleksandar Milošević ispričao je kako je s djelatnicima UN-a, odmah nakon pokolja, ušao u taj zaselak gdje su pronašli mrtve ljude od kojih su neki bili i masakrirani. Milošević koji je radio za UN-ov Centar za ljudska prava posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da su nakon Oluje s mobilnim timovima svakodnevno obilazili teren, a 25. kolovoza su se nalazili u jednom zaseoku u dolini Plavnoga otkud su preko polja vidjeli dim i čuli pucnjave pa su krenuli u tom smjeru.

PULA - Autorici knjige "Gola istina" Nives Celzijus danas je u Domu hrvatskih branitelja u Puli svečano uručena književna nagrada Kiklop za hit godine 2008. čime je završena višegodišnja trakavica u kojoj je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri odbila dodijeliti nagradu, smatrajući je nedostojnom "književne elite", pa je Nives Celzijus pravdu morala istjerati sudskim putem. Kiklop je uručen i nakladniku knjige Premijer mediji, odnosno uredniku knjige Vedranu Strukaru. Kiklope, rad akademskog kipara Josipa Diminića, uručio je direktor marketinga i promocije izdavačke kuće VBZ te dugogodišnji suradnik sajma Zoran Simić.

ZAGREB - Početkom iduće godine s radom počinje Zaklada "Hrvatska kuća", projekt ministarstava kulture i vanjskih i europskih poslova pokrenut radi međunarodne promidžbe hrvatske kulture, umjetnosti, jezika i baštine, te rada s Hrvatima izvan Hrvatske. "Osnivanjem Zaklade postiže se sinergija Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture u ostvarivanju zajedničkog cilja za što boljom promocijom i prezentacijom Hrvatske kao nove članice EU, kroz njezinu recentnu umjetnost i kulturnu baštinu, kao i pružanje usluga učenja hrvatskog jezika i ostvarivanje programa za hrvatske iseljenike", objasnila je za Hinu ciljeve toga projekta pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) sutra će obilježiti 70. godišnjicu smrti Nikole Tesle, na dan kada je 1896., u dobi od 40 godina, Tesla izabran za počasnoga člana Akademije. Tom će se prigodom u Preporodnoj dvorani HAZU održati znanstveni simpozij pod nazivom Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle, a bit će otvorena i prigodna izložba skulptura akademskog kipara Pere Jelisića koja će se moći razgledati do 7. siječnja 2014., priopćila je Akademija.

ZAGREB - Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu ovaj tjedan gostuje jedna od vodećih američkih stručnjakinja u području kazališnih i izvedbenih umjetnosti Sarah Bay-Cheng, koja će sudjelovati u programu predavanja i radionica na kojima američki stručnjaci studentima i profesorima Odsjeka dramaturgije ADU predstavljaju rezultate najnovijih istraživanja u tim područjima. Bay-Cheng je izvanredna profesorica na Odsjeku za kazalište i ples Fakulteta umjetnosti i znanosti Sveučilišta u Buffalu, te direktorica Instituta Techne za umjetnost i nove tehnologije toga sveučilišta.

ZAGREB - Filharmonijski ansambl sastavljen od glazbenika Bečke i Berlinske filharmonije The Philharmonics nastupit će u subotu 21. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će izvesti repertoar u kojemu miješaju folklornu glazbu, etničke inspiracije i intrigantne plesove. Najavljen kao jedan od najuzbudljivijih ansambala na klasičnoj glazbenoj sceni, The Philharmonics čine sedmorica glazbenika na čelu s prvim violinistom Bečke filharmonije Tiborom Kovačom, koji je ujedno i osnivač i voditelj ansambla.

ZAGREB - Tiskano izdanje Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, čija je internetska inačica u proteklih šest mjeseci imala više od 220 tisuća korisnika, predstavljena je danas u Zagrebu kao, rečeno je, jedinstveno djelo koje bi trebalo olakšati "pravopisnu zbrku" iz proteklih dvadesetak godina tijekom kojih se koristilo oko 25 različitih izdanja četiriju pravopisa. Kao najmjerodavnjia institucija za pitanja hrvatskoga jezika Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje je od samog početka pisanju pravopisa pristupio krajnje odgovorno, ozbiljno i studiozno, rekao je Željko Jozić, ravnatelj Instituta i glavni urednik tog pravopisa.

ZAGREB - Knjiga "Zbornik o Ivi Frangešu - Zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa Zagreb / Trst, 19.-21. travnja 2012." predstavljena je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. O Zborniku i Ivi Frangešu govorili su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić te akademici Ante Stamać, Tonko Maroević i Dunja Fališevac te glavni urednik Tihomil Maštrović.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙