FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao nakon ohrabrujućih vijesti iz maloprodaje

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 12. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je ojačao prema drugim vodećim valutama na međunarodnim deviznim tržištima, nakon objave snažnih podataka iz američke maloprodaje.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,14 posto prema dolaru, na 1,3767 dolara. Drži se tako nešto ispod najviše razine u šest tjedana od 1,3811 dolara, na koju se popeo u srijedu, a blizu je i najviše ovogodišnje razine od 1,3833 dolara.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu za 0,3 posto, na 141,60 jena, što je nadomak najviše razine u pet godina od 142,19 jena.

Dolar je ojačao prema jenu 0,52 posto, na 102,94 posto.

U fokusu su bili podaci iz SAD-a o jačanju prometa u maloprodaji od 0,7 posto u studenome.

Od podataka iz eurozone izdvaja se pak podatak europskog statističkog eura Eurostata o industrijskoj proizvodnji koji je pokazao neočekivano snažan pad u eurozoni u listopadu. Takvi podaci nisu međutim imali većeg utjecaja na euro.

Švicarski franak ojačao je prema euru, potpomognut repatrijacijom kapitala u Švicarsku, sigurnu luku za kapital, koja je uobičajena za kraj godine. Ulagači su zanemarili priopćenje Švicarske središnje banke (SNB) da je zadržala minimalni tečaj švicarskog franka i da će ga po potrebi nastaviti braniti.

Euro se tako spustio na najnižu razinu u sedam mjeseci od 1,2197 franaka, dok je dolar ojačao 0,2 posto prema franku te se njime trgovalo po 88,79 centima.

"Ulagače brine kakvog će utjecaja na sklonost ulagača riziku imati smanjenje monetarnih poticaja u SAD-u, a to bi moglo dati podršku švicarskom franku", kazala je viša valutna strateginja u banci Rabobank Jane Foley.

"Također se, s obzirom na najnovije jačanje dezinflacijskih pritisaka u eurozoni, čini vjerojatnim da će ECB ključne kamatne stope također kroz dulje vrijeme zadržati na niskim razinama. To znači da postoji manje razloga za skorije jačanje eura prema franku", kazala je.

Švedska kruna spustila se pak na najnižu razinu u godinu i pol dana prema euru, nakon što su podaci o inflaciji pokazali slabljenje cjenovnih pritisaka, dok podaci o nezaposlenosti ne nude blistave prognoze u vezi švedskog gospodarstva. Njome se tako trgovalo po 9,0749 kruna za euro.

Ulagači su uračunali u njezin tečaj sniženje ključnih kamatnih stopa u Švedskoj, dok je euru podršku pružao rast kratkoročnih kamatnih stopa, pri čemu su kamatne stope na tržištu novca dosegnule najviše razine u posljednjih 16 mjeseci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙