FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: za gospodarstvo najteža godina od izbijanja krize

Autor: ivuc
OSIJEK, 12. prosinca 2013. (Hina) - Osječko-baranjsko gospodarstvo završava jednu vrlo lošu poslovnu godinu, vjerovatno najtežu od izbijanja krize, a pozitivni se znakovi bilježe u rješavanju problema insolventnosti te oporavku izvoznih tržišta zemalja u okruženju, istaknuto je na današnjoj sjednici Gospodarskoj vijeća osječke Županijske komore.

Predsjednik osječke Komore Zoran Kovačević kazao je kako se, ako se godina završi s ukupnim prihodom županijskoga gospodarstva 24 milijarde kuna, to može smatrati zadovoljavajućim rezultatom.

Dodao je kako je zadržana gospodarska struktura, jer u prihodima i dalje najviše sudjeluju prerađivačka industrija, poljoprivreda, trgovina i građevinarstvo.

No, osim poljoprivrede, svi ostali segmenti bilježe gubitke, posebice prerađivačka industrija, gdje ukupni gubitci iznose oko 700 milijuna kuna, što se značajno odrazilo u proizvodnji papira i prehrambenoj industriji, koje su nekada bile predvodnice u strukturi prihoda i vanjskotrgovinskoj razmjeni.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni, nakon pristupanja Europskoj uniji (EU) za sada se ništa nije značajno dogodilo, i dalje se najviše izvozi u zemlje EU, a nakon toga u zemlje CEFTA-e, pri čemu su među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina i Srbija, rekao je Kovačević.

Ocijenio je kako su određeni potezi Vlade u rješavanju insolventnosti dali rezultate, jer je na kraju rujna u odnosu na kraj prošle godine u Županiji bilo oko 400 blokiranih tvrtki manje i oko 500 milijuna kuna manje blokiranih sredstava.

U Komori ističu kako je u posljednih pet godina u Županiji izgubljeno oko 15 tisuća radnih mjesta te izražavaju bojazan da bi nezaposlenost mogla preći brojku od 40 tisuća osoba, odnosno da bi stopa nezaposlenosti mogla premašiti 30 posto.

Bojimo se da će, zbog poruka iz Europske komisije da se proračunski deficit mora svesti u normalne okvire, u tome rezanju proračuna dodatno biti ugrožen segment potrošnje i da će pad potrošnje imati implikacije na ostale segmente gospodarstva, upozorio je Kovačević.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙