FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnomjeran rast švicarskog gospodarstva u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
ZUERICH, 28. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Švicarsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, poduprto javnom potrošnjom, građevinskim sektorom i rastom izvoza.

Švicarski je BDP u trećem tromjesečju porastao 0,5 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, te za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Dužnička kriza u eurozoni, najvećem trgovinskom partneru Švicarske, svojedobno je prigušila potražnju za švicarskim izvozom pa je gospodarstvo malene alpske zemlje pronašlo olonac u osobnoj potrošnji, poduprtoj niskom nezaposlenošću.

Aktualni podaci signaliziraju pak oporavak eurozone koji bi prema očekivanjima trebao dodatno poduprijeti švicarsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci.

Tako jedan od vodećih pokazatelja najavljuje dodatno ubrzanje gospodarskih aktivnosti u idućih šest mjeseci, a ohrabruje i 0,9-postotni rast izvoza u listopadu, na početku četvrtog tromjesečja.

Švicarska središnja banka (SNB) i vlada povisili su prognozu ovogodišnjeg rasta.

Zdravlje švicarskog gospodarstva svjedočanstvo je uspjeha monetarne politike SNB-a koji je prije dvije godine ograničio tečaj franka prema euru na 1,20 franka za euro budući da je jaka domaća valuta uzrokovala pad cijena, dovodeći u nepovoljnu poziciju izvozonike i turističku industriju.

Guverner SNB-a Thomas Jordan kazao je u ponedjeljak da zasada ne vidi razloga za ukidanje minimalnog tečaja.

SNB je u rujnu prognozirao da će gospodarstvo ove godine porasti 1,5 do 2,0 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙