FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbank negira štetnost njemačkog trgovinskog viška

Autor: mpuk
BERLIN, 22. studenog 2013. (Hina/AFP) - Njemački trgovinski višak, izvor napetosti u odnosima s europskim susjedima, nije štetan za gospodarstvo već je koristan, ustvrdio je u petak visoki dužnosnik njemačke središnje banke.

"Njemačku kritiziraju zbog relativno visokih viškova na tekućem računu bilance plaćanja", kazao je član izvršnog odbora Bundesbanka Andreas Dombret na bankarskom kongresu.

"Pritom bilanca plaćanja na tekućem računu u Njemačkoj nije rezultat određene vladine politike ili čak središnjeg ekonomskog planiranja. Ona je prije svega rezultat tržišnih procesa koji odražavaju odluke o ulaganjima i štednji milijuna sudionika na tržištu", rekao je Dombret.

Njemački viškovi jednostavno odražavaju strukturne uzroke, naglasio je.

"U zemljama kao što su Njemačka višak na tekućem računu pomaže apsorbirati buduća opterećenja uzrokovana demografskim trendovima. U tom smislu viškovi na tekućim računima nisu štetni već korisni za gospodarstvo", rekao je Dombret.

U posljednje je vrijeme vodeće europsko gospodarstvo izloženo sve žešćim kritikama zbog rasta trgovinskog viška, za koji kritičari tvrde da koči gospodarski oporavak u krizom pogođenim susjednim zemljama.

Prošlog mjeseca je američki ministar financija razljutio Berlin izjavom da bi trebali smanjiti viškove kako bi potaknuli potražnju i pomogli eurozoni da spriječi deflaciju.

Slične stavove naknadno je izrazila Europska komisija, koja je najavila da će analizirati njemački višak.

Kritičari tvrde da Njemačka mora potaknuti domaću potražnju i tako pomoći partnerima u EU, a ne oslanjati se uglavnom na izvoz kada je u pitanju gospodarski rast.

Izazivajući snažnim javnim financijama i moćnim gospodarstvom zavist kod partnera u Europskoj uniji, Njemačka bilježi ogroman trgovinski višak kao jedan od vodećih svjetskih izvoznika u Kinu i SAD.

Berlin odbacuje kritike zbog viškova, ocjenjujući ih "neshvatljivima" i tvrdeći da odražavaju konkurentnost njemačkih tvrtki.

Jučer je u obranu Njemačke ustao i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi. "Slabe nećete ojačati ako jake oslabite", rekao je Draghi poslovnim čelnicima u Berlinu.

"Tako se ni problemi u eurozoni ne mogu riješiti slabljenjem jakih gospodarstava. Umjesto toga, treba ojačati slabija gospodarstva", kazao je Draghi.

U rujnu je njemački trgovinski višak dosegnuo rekordnih 18,9 milijardi eura, pokazali su sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda Destatisa.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙