FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD-ove prognoze za velika gospodarstva poboljšane

Autor: mpuk
PARIZ, 9. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Izgledi za većinu velikih gospodarstava poboljšali su se, objavila je danas Organizacija za ekonomsku suradnju u razvoj (OECD), ističući da rast u eurozoni dobiva na zamahu kako dužnička kriza jenjava.

OECD sa sjedištem u Parizu priopćio je da njegov vodeći složeni pokazatelj, koji obuhvaća 33 zemlje članice, pokazuje da se stopa rasta vratila na razinu dugoročnog trenda.

Pokazatelj je osmišljen kako bi ukazivao na točke zaokreta u gospodarskom ciklusu, a u listopadu je porastao na 100,7 bodova, sa 100,6 bodova zabilježenih u rujnu. Time se dodatno udaljio od dugoročnog prosjeka od 100 bodova i dosegnuo najvišu razinu u više od dvije godine.

Izdvojeni pokazatelj za eurozonu porastao je na 100,9 bodova, s rujanih 100,7 bodova, za što je OECD u priopćenju istaknuo da ukazuje na "pozitivnu promjenu trenda".

Regionalna sila Njemačka zabilježila je rast pokazatelja sa 100,5 na 100,7 bodova, a Francuska sa 100 na 100,2 boda.

Sjedinjene Države, najveće svjetsko gospodarstvo, zadržale su pak stabilan trend uz 100,8 bodova, a Japan zabilježio poboljšanje, uz skok pokazatelja sa 101,1 na 101,3 boda.

Prošlog je mjeseca OECD snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva u idućoj godini na 3,6 posto, s ranijih 4,0 posto. Kao uteg identificiraju usporavanje u gospodarstvima u nastajanju, dok razvijena gospodarstva muku muče s oporavkom od dužničke krize, navodi se u priopćenju.

Pokazatelji za Kinu, Indiju i Rusiju pokazali su u listopadu prve naznake pozitivne promjene trenda. Tako je pokazatelj za Kinu porastao s 99,2 na 99,4 boda, u slučaju Indije ostao je nepromijenjen četvrti mjesec zaredom, na 97,6 bodova, a isti je slučaj zabilježen i kod Rusije, uz nepromijenjenu vrijednost indeksa od 99,7 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙