FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FaH - Najava fotografija za četvrtak, 12. prosinca

Autor: ikut
ZAGREB, 12. prosinca 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 12. prosinca, koje ćemo popratiti fotografijama.

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja Prijedlogom nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u ponedjeljak je prihvatio neke od primjedbi iz javne rasprave o prijedlogu promjena Ustava, te je Hrvatskom saboru jednoglasno za raspravu predložio djelomično izmjenjeni nacrt Ustava, a noviteti se najviše tiču referenduma. U nacrtu Ustava zadržan je prijedlog da za raspisivanje referenduma treba skupiti 200 tisuća potpisa, umjesto sadašnjih deset posto od ukupnog broja birača. Proširen je krug pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumu. Odbor se suglasio da se Ustavni zakon o provedbi Ustava treba donijeti u roku od tri mjeseca nakon izmjena Ustava, a ne šest mjeseci kako je ranije predloženo. Odlučio je i da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava stupa na snagu tek 1. siječnja 2014. godine. Predstavnici HDZ-a najavili su da neće podržati ustavne promjene ocjenjujući da će one dugoročno biti štetne za demokraciju, vladavinu prava i pravnu sigurnost u Hrvatskoj te djelovati destabilizirajuće na političke prilike. HDZ smatra da je jedini razlog za pokretanje postupka izmjena Ustava bio "slučaj Perković" i pokušaj sprječavanja njegovog izručenja Njemačkoj (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Na dnevnom redu sjednice Vlade RH je prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim se istospolnim partnerima omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva, koji vode matični uredi. Zakon regulira i odnose vezane uz djecu ako žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera, vodeći se interesom zaštite djeteta (pravo na suodlučivanje u pitanjima svakodnevnog života, uzdržavanje djeteta, samostalno odlučivanje u važnim životnim situacijama, donošenja odluka u vezi s djecom, ostvarivanje roditeljske skrbi životnog partnera). Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se prvenstveno na položaj djece te se ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera. Odluku o stjecanju skrbi donosio bi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta. Na ovaj način istospolni partneri dovode se u poredbeni položaj koji u bračnim zajednicama imaju maćeha ili očuh. Pred Vladom će bit i Prijedlog plana investicija za 2014. godinu te prijedlog zakona o Inspektoratu rada koji bi djelovao kao samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Inspektori rada bi imali nešto veće ovlasti u pogledu otkrivanja nezakonitosti i kažnjavanja počinitelja prekršaja te će moći izricati novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja. Pred ministrima su i prijedlozi zaključaka o najavi otkazivanja kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti (10, sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Konferencija za novinare Ministarstva pravosuđa povodom UNICEF-ove donacije igračaka zatvorima i kaznionicama (13 sati, prostor Zatvora u Zagrebu, dr. Luje Naletilića 1). Ministarstvo pravosuđa i UNICEF dogovorili su suradnju u prilagođavanju prostora zatvora za posjete djece. UNICEF je 21 zatvor i kaznionicu u Hrvatskoj opremio didaktičkim igračkama, slikovnicama, bojankama i namještajem. Na konferenciji za novinare govorit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, upravitelj zagrebačkog zatvora Jure Žulj, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković.

ZAGREB - Javni prosvjed Sindikata hrvatskih željezničara koji započinje okupljanjem prosvjednika na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u 11 sati, zatim zaustavljanjem ispred Direkcije HŽ-a (Mihanovićeva 12) te prosvjednim skupom na Trgu svetog Marka u 11,30 sati.

ZAGREB - Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac trebao bi svjedočiti na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću i bivšem tajniku NK Karlovca Neven Šprajceru zbog mita za "pošteno" suđenje. Širića se tereti da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od Šprajcera osigurao pošteno suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja. Uz Štimca koji je već bio pozivan da svjedoči na sudu u tom slučaju ali se nije odazvao pozivu, trebao bi svjedočiti i nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini (9 sati, Županijski sud).

ZAGREB - Nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za 2013. bit će uručene na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici (12 sati, Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5). Odbor za dodjelu nagrada HDLU-a, u kojemu su bili Tea Hatadi, Mio Vesović i Ljiljana Mihaljević, ove je godine likovnu nagradu za životno djelo dodijelio publicistu, likovnom umjetniku, muzeologu i antropologu Vladimiru Dodigu Trokutu, nagradu za najbolju izložbu akademskom slikaru-grafičaru Željku Badurini za izložbu "Insajder" postavljenu u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO, a nagrade za mladog umjetnika Ivoni Jurić i Stipanu Tadiću. Gradska skupština Grada Zagreba pokrovitelj je nagrada HDLU-a od 1995. godine.

ZAGREB - Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica održat će predavanje o politici zaštite potrošača u Europskoj uniji. Govorit će o koristima koje donosi politika zaštite potrošača, od zaštite od opasnih proizvoda do dostupnosti najboljih mogućih ponuda na tržištu – od energije i telekomunikacija do zrakoplovnih karata. (Pravni fakultet, Trg maršala Tita 14, 17 sati).

ZAGREB - U susretu posljednjeg, 6. kola, skupine B nogometne Europske lige sastaju se Dinamo i bugarski Ludogorec (stadion Maksimir, 19.00 sati).

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Uroš Andrić

Poslije podne: Ivana Kutni

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xik ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙