FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smijenjena županijska vlada u Livnu

Autor: zkre
MOSTAR, 9. prosinca 2013. (Hina) - Dvotrećinska većina zastupnika smijenila je u ponedjeljak vladu Hercegbosanske županije (HBŽ) sa sjedištem u Livnu kojoj je na čelu premijer Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990. što će vjerojatno, kako su najavili iz ove stranke, dovesti do raskida koalicije s HDZ-om BiH.

Sedamnaest zastupnika predvođenih HDZ-om BiH izglasovao je nepovjerenje vladi, dojica su bila suzdržana a trojica protiv, izvijestili su lokalni mediji. Kako je najavljeno mandatar za sastav nove Vlade trebao biti biti Branko Ivković iz HDZ-a BiH, dosadašnji ministar financija u vladi HBŽ-a.

Zastupnici HDZ-a BiH zamjerili su tijekom skupštinskog zasjedanja bivšem premijeru Rimcu netransparentan rad i odbijanje zahtjeva za rekonstrukcijom vlade.

Iz HDZ-a 1990., druge politička stranka po snazi među bosanskohercegovačkim Hrvatima, kojoj je na čelu Martin Raguž, tijekom vikenda su najavili raskid stranačkog sporazuma s HDZ-om BiH Dragana Čovića ukoliko ova stranka smijeni premijera hercegbosanske županijske vlade Nediljka Rimca, visokog dužnosnika HDZ-a 1990. Raguž je pojasnio kako će HDZ 1990. najvjerojatnije izići iz vlasti u svim županijama gdje zajedno s HDZ-om BiH čine vlast nakon Rimčeve smjene.

Središnji odbor HDZ-a 1990. svoju će odluku o tome donijeti na sjednici koja će se u četvrtak održati u Tomislavgradu. Čović je istodobno u ponedjeljak za medije u Mostaru izjavio da od HDZ-a 1990. očekuje da se očituje o tome žele li biti partneri.

"Mi moramo biti partneri. To jesmo ili nismo. Naša vrata su otvorena i ja sam rekao da će se 'devedesetka' morati izjasniti kakav odnos želi s HDZ-om BiH", rekao je predsjednik HDZ-a BiH. Pri tome je optužio premijera HBŽ-a Nediljka Rimca da je u više navrata prekršio međustranački sporazum.

Čović je unatoč svemu izrazio očekivanje da će stranke okupljene unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kojega predvode dva HDZ-a ostati zajedno te da će na sljedećim izborima nastupiti kroz jedinstvenu izbornu listu.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙