FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH imenovao novog ministra vanjske trgovine

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. prosinca 2013.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je potvrdio imenovanje Borisa Tučića za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Živka Marjanca za zamjenika ministra obrane a Miladina Dragičevića za zamjenika ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Njih je imenovao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon što su u studenom s tih dužnosti smijenjeni Mirko Šarović odnosno Mirko Okolić i Radmila Mitrović kao kadrovi Srpske demokratske stranke (SDS).

Bio je to rezultat političkog obračuna Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa SDS-om a Dodikov su zahtjev podržali HDZ BiH, HDZ 1990, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) te Savez za bolju budućnost (SBB).

Tih pet stranaka sada čine labavu vladajuću koaliciju na državnoj razini.

Boris Tučić (SNSD) gotovo je nepoznata osoba u javnosti a na ministarsku dužnost dolazi s pozicije savjetnika predsjednice vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Živko Marjanac kadar je Socijalističke partije RS a i ranije je obnašao dužnost doministra obrane dok je Miladin Dragičević (SNSD) ranije bio ministrom za izbjeglice u entitetskoj vladi.

Ovo je ujedno druga rekonstrukcija Vijeća ministara BiH tijekom manje od tri godine njegova mandata nakon što su 2012. godine iz njegova sastava na zahtjev SDP BiH izbačeni ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) a zamijenili su ih oni iz SBB-a.

Tijekom rasprave o imenovanju novog ministra i doministara dominirali su sukobi između zastupnika iz SNSD-a i SDS-a.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević upozorila je kako bi Tučić, Marjanac i Dragičević na novim dužnostima mogli ostati tek još koji dan jer je Ustavnom sudu BiH upućena žalba zbog načina na koji su smijenjeni Šarović, Mitrović i Okolić.

Predlagatelj tog postupka nije bio Bevanda kako to propisuje Zakon o Vijeću ministara nego je smjena provedena na zahtjev SNSD-a pa u SDS-u drže kako je to bilo protuzakonito i očekuju poništavanje odluke parlamenta.

Smjenama i imenovanjima usprotivila se i Stranka demokratske akcije (SDA).

Zastupnik te stranke Šefik Džaferović u četvrtak je tijekom rasprave na Zastupničkom domu ustvrdio kako je izmjenama u sastavu Vijeća ministara promijenjena i parlamentarna većina pa je bilo nužno da se o tome očituje i Predsjedništvo BiH i imenuje novog mandatara vlade.

"Ovo je protuustavna promjena parlamentarne većine", izjavio je Džaferović no njegovi argumenti nisu imali utjecaja na odluku parlamentarne većine.

(Hina) xrmav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙